Quantcast
ΑΣΕΠ: Ποιες αλλαγές έρχονται στις προσλήψεις και στους διορισμούς - enikonomia.gr
share

ΑΣΕΠ: Ποιες αλλαγές έρχονται στις προσλήψεις και στους διορισμούς

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις» στο οποίο οι διορισμοί των επιτυχόντων αναμένεται να γίνονται στα 2 χρόνια αντί στους 6 μήνες. Δεν αποκλείεται το εν λόγω νομοσχέδιο να φέρει και κάποιες άλλες αλλαγές όπως:

  • Επιτάχυνση στον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις το διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση κάθε προκήρυξης μέχρι τον διορισμό των επιτυχόντων ξεπερνάει και τα 2 χρόνια.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας του ελέγχου των δικαιολογητικών αναφορικά με τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται δε πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις  στη διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών κυρίως στις περιπτώσεις των προκηρύξεων με μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων.
  • Προσλήψεις στην Υγεία: Δεν αποκλείεται οι νέες προσλήψεις που εκκρεμούν για το υπουργείο Υγείας να καλυφθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού προκειμένου να επιταχυνθεί η κάλυψη των κενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται δε πως στον τομέα της Υγείας

έχουν εγκριθεί περισσότερες από 6.500 μόνιμες θέσεις για φέτος σε φορείς όπως νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν  επιπλέον σχεδόν 4.000 θέσεις από το 2023 και το 2022. Και ενώ το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και φορέων υγείας είναι μείζον για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας, δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανένας διορισμός ούτε από τις προκηρύξεις του 2024 ούτε όμως και από τις παλαιότερες.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων και των διορισμών των υποψηφίων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ  το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” τις παρακάτω παρεμβάσεις: 

1.Διασύνδεση μητρώων και ψηφιακοί έλεγχοι

Θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr). Η αναγκαιότητα για ψηφιακή διασύνδεση των μητρώων καθίσταται περισσότερο εμφανής από το γεγονός ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 10 αιτήσεις την ημέρα, ενώ ένας μέσος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να φτάσει τις 70.000 αιτήσεις.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της θυρίδας, πλέον, ο εκάστοτε υποψήφιος θα εισέρχεται με κωδικούς Τaxisnet για να υποβάλει την αίτησή του για την προκήρυξη, μέσω της οποίας θα δίνει εξουσιοδότηση στο σύστημα να αναζητήσει από το gov.gr όλα τα σχετικά στοιχεία ή/και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.

Η ηλεκτρονική συλλογή των πιστοποιητικών θα συμπαρασύρει μοιραία και όλα τα επόμενα στάδια των διαγωνισμών, καθώς ο έλεγχος των προσόντων θα γίνεται ψηφιακά, δηλαδή αυτόματα, μειώνοντας και τον χρόνο ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.

2.Ψηφιακός διαγωνισμός

Για τις περιπτώσεις που μια δημόσια υπηρεσία χρειάζεται άμεσα προσωπικό, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή επιτυχόντων η οποία θα είναι διαθέσιμη πάντα, απ’ όπου το ΑΣΕΠ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντλεί και να διορίζει κάποιον από τους εγγεγραμμένους πίνακες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτό ήταν και το σκεπτικό γύρω από τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει το μοντέλο του διαγωνισμού όχι όμως με τις διαδικασίες που ισχύσαν στον πρώτο διαγωνισμό αλλά με αλλαγές που θα περιλαμβάνουν εξέταση του υποψήφιου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, εγκατεστημένη σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε ομάδες, ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, και η βαθμολογία της εξέτασης θα γίνεται αυτόματα, έτσι ώστε στο τέλος ο υποψήφιος να γνωρίζει αμέσως το αποτέλεσμα της επίδοσης του και να παρακαμφθεί εντελώς η διαδικασία διόρθωσης των γραπτών από το ΑΣΕΠ. Στις σκέψεις μάλιστα του υπουργείου είναι να στη διαδικασία αυτή να ενταχθούν και περισσότερες ειδικότητες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε να μεγαλώσει η δεξαμενή των υποψηφίων και να καλύπτει περισσότερες ανάγκες δημοσίων φορέων.

3.Γρήγορη αποδοχή θέσης

Αλλαγές θα προκύψουν και στη διαδικασία πρόσληψης, που τώρα φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες για τους επιτυχόντες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι είχαν διοριστεί αλλά μπορούσαν να αποδεχτούν τη θέση μετά από ένα εξάμηνο μπλόκαρε όλο το σύστημα, γιατί πολλοί από τους νεοδιορισθέντες παράλληλα επέλεγαν μια άλλη θέση από τα αποτελέσματα παλαιότερων προκηρύξεων, με το ΑΣΕΠ να ψάχνει κάθε φορά για επιλαχόντες.

Μάλιστα το υπουργείο εξετάζει ενδεχόμενο να υπάρξει μια είδους «ποινή» σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού, η οποία θα προβλέπει τον αποκλεισμό του εκάστοτε υποψήφιου από μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

4.Ενίσχυση εντοπιότητας

+1 Τέλος, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, σε εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης προστασίας των περιοχών αυτών, με υποχρέωση δεκαπενταετ.ούς παραμονής και με στόχο να υποστηριχθεί η μόνιμη διαμονή κατοίκων μεσαίων δήμων και άλλων περιοχών της επικράτειας, πέραν των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.