Ανοιχτά θα είναι αύριο, Κυριακή, 14 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. στο πλαίσιο της έναρξης της περιόδου των θερινών εκπτώσεων 2024. Αυτό γίνεται επειδή σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
« Οι πρώτοι μήνες της καλοκαιρινής σεζόν για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) κύλησαν με μείωση τζίρου -20 % ιδιαίτερα στις περιφερειακές αγορές της Αττικής που δεν έχουν επαφή με τον τουρισμό και απευθύνονται στον Έλληνα καταναλωτή !! Οι εκπτώσεις θα κινηθούν με την ίδια μείωση τζίρου -20 % σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο παρόλο που οι εκπτώσεις θα είναι μεγάλες !! Θα είναι πάνω από 50%. Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων θα πουληθεί στο κόστος και τα γενικά έξοδα θα είναι υποχρεωμένοι οι επιχειρηματίες να τα καλύψουν δανειζόμενοι από τις μελλοντικές τους εισπράξεις της άλλης σεζόν!! » επεσήμανε πρόσφατα σε ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφερόμενος στο θέμα των θερινών εκπτώσεων.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις
Μάλιστα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
« Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ». Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση στο ν. 2251/1994 (Α’ 191) προστίθεται άρθρο 9ι ως εξής: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.
Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εξήντα (60) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών».
Απλά αυτό σημαίνει ότι εάν προβείτε σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορείτε να κρατήσετε την αρχική διαγραφόμενη τιμή για έως 60 ημέρες.
Τέλος, συνιστούμε στον εμπορικό κόσμο να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες.»