Quantcast
Μαρινάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

Μαρινάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας, συμπλήρωσε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Και μίλησε εκτενώς για το θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.

O Πρωθυπουργός, μάλιστα έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres» είπε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.