Quantcast
Εκλογές στη Γαλλία: Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα τους το ευρώ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο Αθηνών και τι λένε οι αναλυτές για τις αγορές το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα τους το ευρώ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το Χρηματιστήριο Αθηνών και τι λένε οι αναλυτές για τις αγορές το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

Στα “τάρταρα” έριξε το αποτέλεσμα του χθεσινού δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία το ευρώ, τις μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται πως ο αριστερός συνασπισμός «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έκανε την έκπληξη και πως κέρδισε περισσότερες έδρες, αλλά πολύ λιγότερες από όσες θα του εξασφάλιζαν πλειοψηφία στη Βουλή.

 

Συνεπώς στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,09% και διαμορφώθηκε στα 1,0834 δολάρια. Το ευρώ βρέθηκε στα 174,2920 γεν, στο 0,8457 με τη στερλίνα και στο 0,9691 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,11% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 160,8970 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,04% και διαμορφώθηκε στα 1,2808 δολάρια.

Αλλά πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,1% στις 10:11 ώρα Ελλάδας, μετά τις απώλειες των ενεργειακών μετοχών που ακολούθησαν την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οι γαλλικές μετοχές υποχώρησαν 0,4%, καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία και η χώρα βρίσκεται από σήμερα αντιμέτωπη με την προοπτική δύσκολων διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η άνοδος της αριστερής πτέρυγας μπλόκαρε την προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία.

 

Τι λένε οι ειδικοί

Τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκαναν οι ειδικοί μιλώντας στο www.businesstimes.com.sg.

«Θα υπάρξει κάποια αστάθεια τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες στην αγορά» είπε ο επικεφαλής στο τμήμα των επενδύσεων στην ABN Amro Investment Solutions, Christophe Boucher  και πρόσθεσε πως  «θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς στενά τις αγορές ».

Η  διαφορά μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων αναμένεται να διευρυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι αυξημένοι κίνδυνοι γύρω από το προφίλ του χρέους της χώρας θα μπορούσαν να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές της στρατηγικής  εκτίμησαν πως, ύστερα από μια περίοδο αρχικής αδυναμίας, οι αγορές θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε  ένα σενάριο” κρεμασμένου κοινοβουλίου”. «Αυτό δεν φαίνεται πως θα καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές. Θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει τον σχηματισμό  της κυβέρνησης . Είναι πολύ νωρίς  να πούμε αυτή τη στιγμή εάν το NFP θα μπορούσε να εκτοξευθεί. Φαίνεται λοιπόν ότι κινούμαστε προς μια τεχνική κυβέρνηση», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Axa IM.Gilles Guibout με έδρα το Παρίσι.

Ποια είναι η εικόνα για το  Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο άνoιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν  ευμετάβλητες και έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος, μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:00, ανήλθε  στις 1.437,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,11%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+0,68%), της Elvlahalcor (+0,64%) και της Lamda Development (+0,43%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,84%), της Viohalco (-0,97%), της Σαράντης (-0,86%) και της Μυτιληναίος (-0,64%).

Ανοδικά κινήθηκαν 36 μετοχές, 34 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Moda Bango +8,82% και Prodea +6,57%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές Ακρίτας -10,00% και Λεβεντέρης(κ) -2,68%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.