Quantcast
Μέτρα κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών: Τι απαντά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στον Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

Μέτρα κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών: Τι απαντά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στον Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

Θετική απάντηση έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν   προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών  των πολυεθνικών εταιρειών που πουλάνε τα ίδια ή παραπλήσια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της ΕΕ.

Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές, καθώς ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την κ. Φον Ντερ Λάιεν είχε επισημάνει το πρόβλημα των «διαφορετικών τιμών» που ορίζουν πολυεθνικοί όμιλοι για ίδια προϊόντα σε βάρος καταναλωτών ιδίως στις μικρότερες πληθυσμιακά χώρες.

Η  απάντηση της Φον Ντερ Λάιεν

Στην απαντητική επιστολή της η κ. Φον Ντερ Λάιεν αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες είχε καταγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, που έχουν ως συνέπεια πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ, εκκινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, στην επιστολή της, που έρχεται ως απάντηση στο γράμμα που της έστειλε ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο, η κ. φον ντερ Λάιεν ενημερώνει τον κ. Μητσοτάκη πως αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από έρευνες, μελέτες και αναλύσεις για το ζήτημα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών-μελών.

Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών, δηλαδή εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η κ. φον ντερ Λάιεν ενόψει μίας πολύ πιθανής δεύτερης θητείας της στην Κομισιόν, τονίζει ότι αυτό το ζήτημα θα είναι στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανά μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλουτισμό του νομικού και ρυθμιστικού «οπλοστασίου» που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, καθώς η κ. φον ντερ Λάιεν σημειώνει πως τα θέματα που εγείρει ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Τα ευρήματα «θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. φον ντερ Λάιεν ευχαριστεί τον κ. Μητσοτάκη για τη «πολύτιμη συνεισφορά» του και για τις λύσεις που πρότεινε στην επιστολή του, εκφράζοντας την αυτοπεποίθηση ότι η ερευνητική διαδικασία θα προσδιορίσει τα επόμενα βήματα ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες «να απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, όπου κι αν κατοικούν».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.