Quantcast
Κοινωνικές κατοικίες: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Κοινωνικές κατοικίες: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να “τρέξουν” οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα ακίνητα του Δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας. Στους  διαγωνισμούς αυτούς θα επιλεγούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα ορίσει η ΔΥΠΑ.

Επίσης επισημαίνεται πως εντός του 2025 αναμένεται να γίνει η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ η ΔΥΠΑ θα βγάλει σχετική πρόσκληση του προγράμματος και οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια και άλλα.

Από τις αρχές του 2026 έως και το τέλος του ίδιου έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους, βάσει κριτηρίων. Και για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα αναμένεται να υπάρξει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Σε κάθε περίπτωση ο  στόχος είναι οι δικαιούχοι να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2026 στις κοινωνικές κατοικίες.

Κοινωνική Κατοικία: Τι είναι και ποιους αφορά

Η Κοινωνική Κατοικία είναι ένα πρόγραμμα και ο στόχος του είναι να έχουν σπίτια 5.000 δικαιούχοι ηλικίας έως 39 ετών. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν εντοπιστεί οικόπεδα με παλιά κτίσματα, τα οποία θα πρέπει να γκρεμιστούν αλλά και σχεδόν 100 οικόπεδα σε μία επιφάνεια 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 10 είναι στην επαρχία, που είναι άρτια και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής  στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είναι απαραίτητο κάθε συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, που χτίζεται ν’ αποτελείται μόνο από κατοικίες αλλά μπορεί να περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα κ.ά. ώστε να μπορούν να έχουν έσοδα κι οι εργολάβοι. Τα οικόπεδα που αναμένεται να χτιστούν  μεταξύ άλλων στην Κηφισιά, στην Παιανία, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Ξάνθη, στο Αγρίνιο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται την εξής διαδικασία για το πρόγραμμα:

  • Αρχικά η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο.
  • Ύστερα από διαγωνισμό θα επιλέγεται ο ανάδοχος.
  • Και μετά αυτός θα αναλαμβάνει να γκρεμίσει κτίσματα που είναι παλαιά και θα αναλάβει την κοινωνική αντιπαροχή υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνει διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους.

Η πρόσφατη δήλωση Χατζηδάκη

Στο πρόγραμμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα στο συνέδριο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής  Χατζηδάκης. Με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής, όπως εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κ.λπ., παράλληλα με την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα  είχε τονίσει ο κ. Χατζηδάκης.  Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμασης έργων του Ταμείου και η πρώτη προκήρυξη θα γίνει μέσα στη χρονιά  είχε σημειώσει και είχε πει πως «δεν πρόκειται για τις παλιές εργατικές κατοικίες, αλλά για σύγχρονα διαμερίσματα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.