Quantcast
Στρατηνάκη: Τα προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας τακτοποιούνται - enikonomia.gr
share

Στρατηνάκη: Τα προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας τακτοποιούνται

δημοσιεύτηκε:

«Τα προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα τακτοποιούνται γιατί ο όγκος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι μεγάλος», τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Στρατηνάκη μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κάτια Μακρή.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι, «από την πλευρά της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία ένταξης στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περίπου 52.022 επιχειρήσεις με 345.021 εργαζομένους ενώ από την πλευρά του λιανεμπορίου έχουμε 115.857 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε 229.382 εργαζόμενους. Το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την βιομηχανία, ως έχουσα την υποχρέωση από 1/1/2024, κυμαίνεται γύρω στο 41% ενώ το λιανεμπόριο πλησιάζει το 30%».

Η κυρία Στρατηνάκη, τόνισε επίσης ότι «οι επιθεωρητές εργασίας ενεργοποιούν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ορθή και νόμιμη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας. Οι λογιστές των επιχειρήσεων έχουν ενημερωθεί πάρα πολύ καλά από την ερμηνευτική εγκύκλιο και τις οδηγίες που έχει βγάλει το Υπουργείο Εργασίας και συνεργάζονται με τα υπηρεσιακά στελέχη. Σε κάθε περίπτωση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χτίζει εργασιακή κουλτούρα».

Και πρόσθεσε: «Από την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας σε όλους τους κλάδους που έχει εφαρμοστεί τεκμαίρεται ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην «εργασιακή αλήθεια». Αρχίζει και αποδίδει το μέτρο στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή στην παράνομη υπερωρία και στο κομμάτι της υποκλέπτουσας εργασίας μέσω της νόθας μερικής απασχόλησης που στην ουσία υποκρύπτεται πλήρη απασχόληση. Τα φαινόμενα αυτάείναι σοβαρά, δεν αφορούν μόνο στην τσέπη του εργαζόμενου αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ. Για αυτούς τους λόγους η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα κομβικό μεταρρυθμιστικό μέτρο».

Αναφερόμενη στην εξαήμερη άδεια, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε ότι «από το 2021 έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η 6ημερη εργασία μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχουμε κάνει ήδη την θεσμική ρύθμιση για 4ημερη εργασία και ήδη εφαρμόζεται. Το ζήτημα της εξαημέρου εργασίας αφορά αφενός τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενθήμερη βάση και αφετέρου επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες και οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν σε πενταήμερη βάση και οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν έκτακτο φόρτο εργασίας. Η ρύθμιση λύνει το πρόβλημα της 4ης βάρδιας στις επιχειρήσεις καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονταν κατά 99% των περιπτώσεων στην ζώνη παρανομίας με αδήλωτη εργασία. Έτσι λοιπόν, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συμφωνίας των δύο μερών, εργοδοσίας και εργαζομένων, για μία επιπλέον κυλιόμενη βάρδια κατά την 6η ημέρα. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που είναι στην 2ηκατηγορία σημειώνεται ότι ο φόρτος εργασίας δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η επιπλέον μέρα έχει όριο τις 8 ώρες, απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία και αμείβεται με 40% παραπάνω ενώ αν συμπέσει με Κυριακή μπορεί να έχει προσαύξηση μέχρι και  115%».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.