Quantcast
Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέο πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του - Ποιες αλλαγές εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέο πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας να μελετήσει το μοντέλο της Γαλλίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και να το εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται δε πως η Επιτροπή αυτή επεξεργάζεται την κύρωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αλλά και την στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας .Επίσης επισημαίνεται πως η Γαλλία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτός προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας της χώρας (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού, του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας) και μετά αυτός συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Επίσης επισημαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 9% τον Ιανουάριο του 2023 και 8% τον Ιανουάριο του 2022

Πώς θα λειτουργεί ο αλγόριθμος

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο και η Επιτροπή υιοθετήσει αυτόν αλγόριθμο τότε οι επιστημονικοί και οι κοινωνικοί φορείς θα μελετούν με βάση αυτόν  την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως:

  • Οι προσεγγίσεις των φορέων για το προτεινόμενο ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα απέχουν πολύ μεταξύ τους.
  • Θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο μέσω του οποίου θα προκύπτει η ετήσια αναπροσαρμογή. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται και στις συντάξεις. Δηλαδή η αναπροσαρμογή των συντάξεων της Ελλάδας  καθορίζεται από την πορεία του πληθωρισμού και την ανάπτυξη

Νέα παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2025

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 προτείνεται να παραταθεί η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2021 (Π.Κ. 16/1-7-2021) που ίσχυε μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023 (Π.Κ. 15/30-6-2022). Την σύμβαση αυτή υπέγραψε  εκ νέου η  ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.

Με την ΕΓΣΣΕ προστατεύονται θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι  άδειες για τους γονείς  ενώ ανανεώνεται και η ισχύς του επιδόματος γάμου 10% για τους  εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

“Σε συνέχεια της δέσμευσης που περιέχεται στο άρθρο 2 της ΕΓΣΣΕ 2022, τα μέρη συμφωνούν στη δημιουργία νέου νομικού προσώπου – αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης», σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθ. 15 παρ. 5 του Ν. 4921/2022″ σημειώνεται στο άρθρο 2 με τίτλο” Καταστατικό Νομικού Προσώπου Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ)” του κειμένου της νέας ΕΓΣΕΕ 2024-2025.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της νέας ΕΓΣΕΕ 2024-2025 εδώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.