Quantcast
Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα - Ποια είναι τα νέα ποσά - enikonomia.gr
share

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα – Ποια είναι τα νέα ποσά

δημοσιεύτηκε:

«Φουσκώνει» το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν όσοι ανακαινίσουν τα κενά τους διαμερίσματα με στόχο να τα νοικιάσουν αμέσως μετά: Μάλιστα, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα θα λάβουν τα επιπλέον χρήματα που προκύπτουν αναδρομικά. Μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης «κενού»ακινήτου, ώστε να το «ρίξει» και πάλι στην αγορά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το ποσό της επιδότησης θα αυξηθεί, καθώς πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι το ποσοστό επί των δαπανών που θα γίνουν να ανέβει από το 40% στο 60%.

Με άλλα λόγια από 4.000 ευρώ, το ανώτερο ποσό επιδότησης θα ανέβει στα 6.000 ευρώ. Μάλιστα, επειδή το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και κάποιοι έχουν λάβει τα χρήματα, αυτοί θα πάρουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα και τι αλλάζει

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» είναι μόλις ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, μέρος του οποίου είναι και η έλλειψη διαμερισμάτων προς εκμίσθωση, στοιχείο που ενισχύει την ανοδική τάση των τιμών στα ενοίκια.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποίησε και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

Το ανώτερο ποσό επιδότησης που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για την ανακαίνιση της κενής κατοικίας του με όριο τις 10.000 ευρώ. Ποσό που όπως προαναφέρθηκε σχεδιάζεται να αυξηθεί και αναδρομικά.

Στους δικαιούχους δίδεται η δυνατότητα να εισπράξουν «ζεστό» χρήμα και να λάβουν ως προκαταβολή έως το 50% της συνολικής επιδότησης, δηλαδή έως και 2.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Η προκαταβολή έως και 50% ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στη σχετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο το «πακέτο» της επιδότησης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικιών, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικία, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.