Για τις υπερχρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήδη για τις μικρές συναλλαγές νομοθετήσαμε. Έχω ζητήσει εξορθολογισμό των υπερεχρεώσεων από τους τραπεζίτες. Ήδη μία τράπεζα έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Είμαστε εδώ και το παρακολουθούμε». Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε δε, μέτρα αν δεν γίνει ο εξορθολογισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης όσων έχουν ανάγκη χωρίς να υπονομεύεται η δημοσιονομική ισορροπία. Εκτίμησε παράλληλα ότι δεν θα περνούσε στην αγορά τυχόν μείωση του ΦΠΑ.
«Στο παρελθόν στην Ελλάδα έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες, δεν έχει περάσει στην αγορά. Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός το έχει δηλώσει και στη Βουλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Υπάρχει. Έχουμε να κάνουμε με ένα διεθνές φαινόμενο. Αυτή την ώρα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης, οι προβλέψεις των αναλυτών είναι θετικές και για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στον ανταγωνισμό στην αγορά και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Τρίτος πυλώνας είναι οι μισθοί που θα συνεχίσουμε να δίνουμε δείγματα γραφής υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών αντοχών».
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι «έως το τέλος της τετραετίας στόχος είναι ο κατώτατος να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ».
Σχετικά με τη δήλωση Δήμα στη Βουλή για την έκπτωση φόρου σε όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση και εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «αυτές είναι ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά δεν υπάρχει κάποια απόφαση της κυβέρνησης σε αυτό και δεν νομίζω να μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν υπάρχουν».
Σε άλλο σημείο ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα και σε εμάς. Τα έχει πει πρώτα ο πρωθυπουργός. Σε σχέση με την οικονομία το πρώτο ήταν η ακρίβεια και το ότι πολλοί τα φέρνουν δύσκολα στην καθημερινότητά τους. Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά μέτωπα στην οικονομία αλλά δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι η Ελλάδα έχει γίνει Ελβετία ή Σουηδία».
Όπως είπε, «η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος, να μην παραδέχεσαι ότι υπάρχει κάτι δεν οδηγεί πουθενά. Από την άλλη κακός σύμβουλος θα ήταν και ο δημοσιονομικός λαϊκισμός».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν δρόμο σοβαρότητας και υπευθυνότητας, καθώς τελικά το αποτέλεσμα θα μετρήσει».
Ακούστε το ηχητικό: