Quantcast
Αναδρομικά: Ποιοι πληρώνονται τις επόμενες ημέρες και ποιοι πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Ποιοι πληρώνονται τις επόμενες ημέρες και ποιοι πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες θα πληρώσει ο e- ΕΦΚΑ τα αναδρομικά επανυπολογισμού σε ορισμένους συνταξιούχους.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε ανακοίνωση του ο Φορέας,  ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων της τέως ΤΣΠ-ΕΤΕ βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου και δρομολογείται η πληρωμή μέρους του συνόλου των συνταξιούχων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επίσης σύμφωνα με τον e- ΕΦΚΑ, εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος των συνταξιούχων  του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ το οποίο θα ελεγχθεί από τον τέως Φορέα με φυσικό φάκελο. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν 607 ευρώ.

Αναδρομικά: Ποιοι πρέπει να τα δηλώσουν

Μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2024 θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και συνταξιούχοι που πήραν εντός του 2023 αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ και που έλαβαν φέτος τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την περίοδο εκείνη που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα αναδρομικά που πήραν.

Σημειώνεται δε πως εν λόγω φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις  χρεώσεις αυτές σε  έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να αποφευχθεί η εφάπαξ καταβολή τους.   Οι φόροι αυτοί θα υπολογιστούν με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Στις δηλώσεις αυτές δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα  εκπρόθεσμης υποβολής και τόκων εάν η υποβολή τους γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Τα SOS

Ορισμένα SOS- σημεία κλειδιά θα πρέπει να προσέξουν κατά τη δήλωση των αναδρομικών της περιόδου 2015-2022 οι  μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που  τα έλαβαν το 2023 Αναλυτικά:

  • Πρώτα θα πρέπει να προσέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myAADE” για να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά. Η πλατφόρμα αυτή ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για τα αναδρομικά που αφορούν στα έτη 2015-2021, ενώ ήδη είναι σε λειτουργία για το έτος 2022.
  • Αφού μπουν στην πλατφόρμα αυτή, θα πρέπει να επιλέξουν το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης. H υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα πρέπει να γίνει για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ουσιαστικά αφού μπουν οι πολίτες στον λογαριασμό τους θα πρέπει να επιλέξουν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2023. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για το φορολογικό έτος 2017 θα πρέπει να επιλεγεί ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Μετά θα πρέπει να γίνει επιλογή στην «Τροποποιητική δήλωση» και «Δήλωση αναδρομικών Ε1».

Διευκρινίζεται πως τα ποσά έχουν προσυμπληρωθεί στους κωδικούς για τη δήλωση των αναδρομικών και δεν μπορούν να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους ή να τροποποιηθεί κάποιος άλλος κωδικός. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί προσυμπληρωμένοι με τα νέα ποσά μετά θα πρέπει να γίνει η οριστική υποβολή της δήλωσης. Σημειώνεται πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της τροποποιητικής δήλωσης μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Εάν όμως οι πολίτες θελήσουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσής τους, τότε θα πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Για τα αναδρομικά που  εισέπραξαν το 2023 οι πολίτες μίλησε σήμερα ο φοροτεχνικός Μαρίνος Αμπελιώτης στο MEGA. «Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν το 2023 αναδρομικά για την περίοδο 2015-2021 θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο τον λογιστή τους.  Θα πρέπει να πουν στον λογιστή τους να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση για να τους έρθει η εκκαθάριση με τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών » είπε.

Και υπενθύμισε πως η προθεσμία για τη δήλωση αυτών των αναδρομικών εκπνέει στις  31/12 /2024 και η καταβολή αυτών  θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 /1/2025.

«Τα αναδρομικά αυτά φορολογούνται ….έχει γίνει κάποια παρακράτηση. Εφόσον γίνει κάποια παρακράτηση και ανεβαίνει κανείς κλίμακα τότε υπάρχει περίπτωση να έχει φορολόγηση και να βγει χρεωστικό το ποσό. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει 20 χιλ.ευρώ και πάρει και επιπλέον 5 χιλ .ευρώ σε ετήσια βάση από αναδρομικά τότε ενδέχεται να ανέβει κλίμακα και να πάει στο 28% οπότε  θα φορολογηθεί για τη διαφορά» σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.