Η πρόταση των πιστωτών ήταν υφεσιακή, μη βιώσιμη και δεν προσέφερε καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την αποχώρησή του από την συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, τόνισε πως η πρόταση δεν παρείχε καμία ελπίδα, καμία προοπτική για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ αντιθέτως όριζε την αξιολόγηση της χώρας, από τους Θεσμούς, σε μηνιαία βάση.
«Μία τέτοια πρόταση θα ήταν αδύνατο να εγκριθεί από τη Βουλή και αυτή η απόρριψη θα ήταν ρήξη από μόνης της», επεσήμανε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, καθώς δεν έφερε την παραμικρή ελπίδα αισιόδοξης κατάληξης για τη χώρα.
«Δεν έχουμε λαϊκή εντολή να δεχτούμε υφεσιακό πακέτο», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει την απόφαση για τα νέα υφεσιακά μέτρα, για αυτό και θα διεξάγουμε το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως «αν ο ελληνικός λαός ήθελε να υπογράψουμε μια υφεσιακή συμφωνία θα το κάναμε».
Δυστυχώς, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Σαπέν, για κοινό τόπο και ελπίδα, δεν έγινε δεκτή, σχολίασε στη συνέχεια ο έλληνας αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πως το Eurogroup απέρριψε το αίτημα παράτασης, που υπέβαλε η ελληνική πλευρά.
Έπειτα από σχετικά ερώτηση, ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε πως «το ερώτημα, που θα τεθεί στον ελληνικό λαό θα είναι: Ναι ή όχι στις προτάσεις της ΕΕ και των δανειστών προς την Ελλάδα».
Ωστόσο, ανέφερε πως «η ΕΕ έχει ακόμη την ευκαιρία να διασώσει αυτήν την συμφωνία και η ελληνική κυβέρνηση θα ωθήσει το λαό να ψηφίσει την πρόταση», υποδηλώνοντας ότι οι πιστωτές μπορούν ακόμα να προτείνουν βελτιωμένη πρόταση.
«To Eurogroup έχει την ευκαιρία μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στη συνέχεια του Eurogroup, με πρωτοβουλία του επικεφαλής, Γερούν Ντάισελμπλουμ,
Σε πρόσθετες δηλώσεις του, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, σχολίασε πως η Ελλάδα υλοποίησε το πιο σκληρό πρόγραμμα εν καιρώ ειρήνης και το πρόγραμμα αυτό απέτυχε.
Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτό το πρόγραμμα ως το πιο σκληρό υφεσιακό πρόγραμμα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν να αποδοθούν τα χρήματα που χρωστά η ΕΚΤ, απευθείας στο ΔΝΤ.