Quantcast
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται τελευταία στιγμή από την Εφορία - enikonomia.gr
share

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται τελευταία στιγμή από την Εφορία

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται ανατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες  εκτός του μέτρου μένουν αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις καθώς μερικά από τα μηνύματα που λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

  • Θα πρέπει να υποβάλλουν οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 τη φορολογική τους δήλωση καθώς με μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση.
  • Υποχρεούνται να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς έστειλαν στη φορολογική διοίκηση στοιχεία αφού είχαν υποβάλλει δήλωση.
  • Με βάση νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ έχει ήδη ειδοποιήσει 13.637 φορολογούμενους πως πρέπει να  προσέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα προκειμένου να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Μάλιστα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενημερώσει σχεδόν 8.000 φορολογούμενους και θα ζητεί πως θα πρέπει οι ίδιοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου. Και αυτό θα γίνει επειδή με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.  Αυτό ισχύει και για  τους πολίτες που έχουν υποβάλει  τις φορολογικές δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους.

Πάντως οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις τότε μπορούν μέχρι την 1η Ιουλίου να κάνουν τις απαιτούμενες  διορθώσεις και να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Σημειώνεται δε πως η  ΑΑΔΕ θα προχωρήσει  στις 2 Ιουλίου στην αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτό θα ισχύσει για εκείνους  που δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα οι ίδιοι τη φορολογική τους  δήλωση.

Υπενθυμίζεται δε πως, μόλις ολοκληρωθεί  η διαδικασία της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά οι πολίτες θα μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους  και να υποβάλλουν μέχρι τις  26 Ιουλίου 2024την τροποποιητική δήλωση χωρίς την επιβολή προστίμου.

Μόλις ο φορολογούμενος υποβάλει την τροποποιητική του  δήλωση, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) θα μεταφερθούν αυτόματα στη νέα δήλωση που θα υποβληθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη  φορολογική του δήλωσή  αλλά θα πρέπει να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία   υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

 

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει 2.811.422 πολίτες τη φορολογική τους δήλωση όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως:

  •  Μηδενικό είναι το αποτέλεσμα για το 49,29% των φορολογικών δηλώσεων ή 1.385.749.
  • Επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο στα 310 ευρώ θα πάρει το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα το συνολικό ποσό των 185,26 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 595.740 φορολογούμενους που δικαιούνται  επιστροφή φόρου.
  • Επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος θα πρέπει να πληρώσει το  29,53% των φορολογουμένων. Αναλυτικά:

-Για 830.213 φορολογικές δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και  το συνολικό ποσό του φόρου διαμορφώνεται στα 1,05 δισ. ευρώ.

-Στα 1.268 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές. Δηλαδή ο φόρος αυτός είναι 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.