Quantcast
Ρεύμα: Τι δείχνουν τα σημερινά στοιχεία για την τιμή του στην Ελλάδα και τι εξετάζεται για τις επιδοτήσεις - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Τι δείχνουν τα σημερινά στοιχεία για την τιμή του στην Ελλάδα και τι εξετάζεται για τις επιδοτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ξεπερνάει σήμερα αισθητά το όριο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας παρόλο που καταγράφει μια μικρή πτώση. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα euenergy.live η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα καταγράφει σήμερα μια πτώση της τάξεως του 5% και ανέρχεται στα 125.22 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από 131.74 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Από την ίδια ιστοσελίδα προκύπτει πως η χώρα μας έχει σήμερα από τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος στην ΕΕ. Αναλυτικά, σταθερά την υψηλότερη τιμή ρεύματος την έχει η Ουκρανία (6296.57 ευρώ ανά μεγαβατώρα) μετά ακολουθούν η Σερβία ( 159.87 ευρώ ανά μεγαβατώρα) η Σλοβενία (139.57 ευρώ ανά μεγαβατώρα) η Κροατία (132.07 ευρώ ανά μεγαβατώρα) η Πολωνία ( 127.50 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και μετά η Ελλάδα με την Ρουμανία και η Βουλγαρία ( 125.22 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Σημειώνεται δε πως  από τις  17 Ιουνίου μέχρι τις  23 Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος είχε “σκαρφαλώσει” στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων   23 εβδομάδων. Δηλαδή η μέση τιμή διαμορφώνονται στα  102,32 ευρώ/MWh ενώ  η μέγιστη τιμή ήταν  στα 270,79 ευρώ/MWh.

Πάντως η μέση τιμή του ρεύματος τον μήνα Ιούλιο αναμένεται να είναι “τσιμπημένη”. Και αυτό επειδή η μέση τιμή ρεύματος μηνός Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 99,38 ευρώ/μεγαβατώρα. Δηλαδή η τιμή αυτή είναι σχεδόν κατά  23% ακριβότερη από τη μέση τιμή του Μαΐου ( 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και πολύ υψηλότερη  από την αντίστοιχη του Απριλίου (60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Για τις αυξήσεις που θα υπάρξουν από την 1η Ιουλίου στις τιμές ρεύματος των χρωματιστών τιμολογίων μίλησε χθες ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστουδουλίδης. «Θα αυξηθούν οι τιμές ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια. Αυτό γίνεται διότι η τελική τιμή χρέωσης των πράσινων τιμολογίων εξαρτάται από την τιμή εκκαθάρισής των δύο προηγούμενων μηνών. Τα πράσινα τιμολόγια θα αγγίξουν σχεδόν τα 0,18 ευρώ από 0,15 ευρώ. Στα κίτρινα τιμολόγια η αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα είναι μικρότερη. Στα μπλε τιμολόγια από την 1η Ιουλίου οι τιμές ρεύματος θα πάρουν και αυτά κάποια αύξηση» επεσήμανε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστουδουλίδης.

 

Ρεύμα: Σε ποια περίπτωση θα δοθούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Δεν αποκλείεται και το επόμενο διάστημα να χορηγηθούν κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Όπως είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «παρατηρούμε τις αλλαγές στην τιμή της χονδρεμπορικής οι οποίες όμως φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από το Δεκέμβριο και αν φτάσουμε σε σημεία μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα για τους καταναλωτές, θα επέμβουμε».

«Είναι προφανές ότι αν χρειαστεί κάποια στήριξη δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Δεν φαίνεται όμως ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα τιμών στην χονδρική τιμή η οποία θα κρατήσει τους καλοκαιρινούς μήνες και θα επιτρέψει στις προ καλοκαιριού τιμές το φθινόπωρο. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπε  αναφερόμενος στο θέμα των  κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.