Quantcast
Rafale από την Ινδία στην Ανδραβίδα: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την άσκηση του ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

Rafale από την Ινδία στην Ανδραβίδα: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την άσκηση του ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Μαχητικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας βρίσκονται εδώ και ημέρες στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ Ramstein Flag, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την Πέμπτη βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, 4 μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας.

Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνεκπαίδευση με τα ελληνικά γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale και Mirage 2000-5 της 335 και 336 Μοίρας, από την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Rafale- Ινδία

Στις αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το enikos.gr, από τον spotter Σταμάτη Πίττα, φαίνονται τα 3 από τα συνολικά 4 Rafale που έχουν προσγειωθεί στη χώρα μας, στο πλαίσιο των συνεκπαιδεύσεων που θα πραγματοποιηθούν ολόκληρη την εβδομάδα.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αναγνωριστικές πτήσεις και από σήμερα Έλληνες και Ινδοί αναμένεται να φέρουν σε πέρας πιο απαιτητικά σενάρια, σε διάφορα τερέν του ελληνικού FIR, στην θαλάσσια και ηπειρωτική χώρα, με αποκορύφωμα τα περάσματα μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού.

Rafale- Ινδία

Οι Ινδοί επέστρεφαν από την άσκηση “RED FLAG 24” και με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ινδό ομόλογό του, συμφωνήθηκε να προσγειωθούν για μερικές ημέρες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, έχει ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο ενίσχυσης του αμυντικού άξονα Αθήνας – Νέου Δελχί η αποστολή στην Ινδία 4 ελληνικών F-16 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Rafale- μαχητικό

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Παράλληλα, με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι προετοιμασίες σε ΓΕΑ και 117 ΠΜ ενόψει της διεξαγωγής της μεγάλης άσκησης του NATO Ramstein Flag η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που την φιλοξενεί.

Η επιλογή της χώρας μας δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η Πολεμική Αεροπορία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της συμμαχίας, με τεράστια εμπειρία ενώ σοβαρά ελήφθη το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καθιερωθεί πλέον ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 65 μαχητικά από σύμμαχες χώρες, εκ των οποίων τα 15 θα είναι F-35 από την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που δημοσιεύει για πρώτη φορά το enikos.gr, η Ιταλία θα συμμετάσχει με F-35 και Typhoon. Με F-35 θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως θα έχουν και το αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Ιονίου, από το οποίο θα απονηώνονται F-18 ενώ θα έχουν και F-16 στην 117 ΠΜ.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία της Σουηδίας, με τα μαχητικά Gripen, έναν τύπο αεροσκάφους με τον οποίο θα συμμετάσχουν και οι Ουγγαρία – Τσεχία.

Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία (εκτός απροόπτου) θα συμμετέχουν με F-16 ενώ η Γαλλία θα έχει Rafale και Mirage 2000-5. Οι Γερμανοί θα δώσουν το «παρών» με τα Eurofighter.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών κ.α. επιχειρήσεων.

Για τις ανάγκες της άσκησης θα επιστρατευθεί και η 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, αφού μαζί με τα ελληνικά, θα πάρουν μέρος περισσότερα από 130 μαχητικά, τουλάχιστον 40 περισσότερα από όσα συμμετείχαν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.