Quantcast
Έκτακτο επίδομα για συνταξιούχους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσά θα πάρουν - enikonomia.gr
share

Έκτακτο επίδομα για συνταξιούχους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσά θα πάρουν

δημοσιεύτηκε:

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης επί των κερδών των διυλιστηρίων φέρνει και έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αυτή την εξέλιξη μέσα από την συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Τα έσοδα που θα προκύψουν για το Κράτος θα διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες, συνταξιούχους, αλλά και Δημόσιες Επενδύσεις. Υπολογίζεται πως το ποσό που θα μπει στον κρατικό κορβανά θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ και θα διευκολύνει την Κυβέρνηση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν κυρίως για την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους.Το εν λόγω επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και συγκεκριμένα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του ‘24.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα και πόσο

Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί σε εκείνους τους απόμαχους της εργασίας που δεν θα δουν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Ανοιχτό» παραμένει και το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο ποσό και  στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων, τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα σεευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ποια ήταν όμως τα ποσά που χορηγήθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους την περασμένη χρονιά και πιθανότατα θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και φέτος;

Η καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αφορούσε σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3 των απόμαχων της εργασίας) και το έλαβαν όσοι είχαν συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα το επίδομα προσωπικής διαφοράς κυμαινόταν από 100 έως και 200 ευρώ και χορηγήθηκε ως εξής:

  • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 100 ευρώ.

 Τι ποσά θα λάβουν οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες

Εάν και εφόσον τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την Συνεισφορά Αλληλεγγύης των διυλιστηρίων επαρκούν θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση και σε μια σειρά από ευάλωτες ομάδες, αντίστοιχες με αυτές που είχαν εισπράξει έκτακτη ενίσχυση και την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, ποσό 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, του ΟΠΕΚΑ.

Στα 200 ευρώ ανέβηκε η ενίσχυση με την μορφή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύηςγια τους 225.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, όπως και του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Έκτακτη ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι ήταν περίπου 800.000 και εισέπραξαν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν.

Ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Τους χορηγήθηκε εκτάκτως ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο ήμισυ του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.