Quantcast
Μητσοτάκης: Μέχρι το τέλος του έτους η συνέχιση όλων των μέτρων κατά της ακρίβειας - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Μέχρι το τέλος του έτους η συνέχιση όλων των μέτρων κατά της ακρίβειας

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος του έτους θα συνεχιστούν όλα τα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από πολυεθνικές, κι επανέλαβε το αίτημα για πανευρωπαϊκή δράση, ενώ επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και τιμών στα τρόφιμα.

«Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μετά από ένα εξάμηνο φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς τον Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη κι ενδείξεις αποκλιμάκωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα των πολυεθνικών ζητώντας πανευρωπαϊκή δράση, όπως επισημαίνει και στην παρέμβαση – επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επιμένω στην επιστολή μου προς τη Κομισιόν ότι έχουμε εντοπίσει προβλήματα στη λειτουργία πολυεθνικών που πωλούν σε άλλες τιμές στις μικρότερες αγορές, στις οποίες και θα βρούμε συμμάχους».

Για τη ΔΙΜΕΑ

Επίσης ο Πρωθυπουργός είπε πως  ενισχύεται εντός δεκαημέρου με 30 άντρες ο Ελεγκτικός Μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ καθώς και η πλατφόρμα eΚαταναλωτής, γιατί, όπως τονίστηκε, οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν. «Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι μία σημαντική κατάκτηση του Υπουργείου. Να θυμηθείτε λίγο από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα. Χαίρομαι γιατί θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ακόμα 30 στελέχη για εξειδικευμένους ελέγχους στην αγορά. Τονίζω, κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά, είναι όμως απαραίτητες σε αυτή τη συγκυρία και αυτές οι παρεμβάσεις θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ όσο επιμένει το φαινόμενο του πληθωρισμού» σημείωσε.

Για τα προγράμματα “Ερευνώ – Καινοτομώ”

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προγράμματα “Ερευνώ – Καινοτομώ”.

«Και βέβαια, μία ξεχωριστή αναφορά στα θέματα τα οποία αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία, ένα διακριτό χαρτοφυλάκιο με νέα Υφυπουργό. Κι εκεί συζητάμε για μια σειρά από δράσεις που έχουν σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ευρωπαϊκοί πόροι. Το λέω γιατί είμαστε πάλι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Δεν καταφέραμε ίσως να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η Ευρώπη τελικά είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας, αλλά όλοι οι πόροι οι οποίοι διοχετεύονται στην έρευνα και την καινοτομία είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Προγράμματα όπως το “Ερευνώ – Καινοτομώ” είναι σημαντικά προγράμματα, τα οποία συνδέουν τον χώρο της έρευνας με τον κόσμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, να πω ότι και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τον δικό του ρόλο να παίξει σε μία μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει συνολικά η κυβέρνηση και αφορά στην αγορά εργασίας, την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας. Εσείς είστε οι φυσικοί υποδοχείς των αναγκών της επιχειρηματικότητας ως προς τις ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν σε εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν ζητήματα και ευκαιρίες και μέσα από απλές παρεμβάσεις, αντιγραφειοκρατικές, να λύσουμε τέτοια προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε η κα Υφυπουργός στο παράδειγμα της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τους χειριστές clark. Ένα μόνιμο ζήτημα το οποίο μας έθετε η βιομηχανία και το οποίο τώρα αντιμετωπίζεται. Ένα μόνο παράδειγμα, όμως, από τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι καθώς η οικονομία μας αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται, ο αναπτυξιακός βραχίονας της χώρας, ειδικά η μεταποίηση και η βιομηχανία, θα μπορέσουν να έχουν στη διάθεσή τους εκείνο το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Τέλος, να τονίσω ότι προσβλέπω πάντα σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς. Έχουμε μια καινούργια διοίκηση η οποία μόλις εξελέγη στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Θα το ξαναπώ: η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συλλογική ευημερία και ο πλούτος ο οποίος δημιουργείται πρέπει να επιμερίζεται δίκαια, είτε αυτό αφορά στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους είτε αφορά στους καταναλωτές, οι οποίοι και αυτοί δεν μπορούν να είναι θύματα επιχειρηματικών πρακτικών που δεν έχουν θέση σε μία πραγματικά ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία».

 

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεωδωρικάκος επιβεβαίωσε ότι παρατείνονται έως τις  31 Δεκεμβρίου τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχει δύο κρίσιμες αποστολές που αφορούν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας: η πρώτη είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών και ασφαλώς την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν στην αγορά. Ταυτόχρονα, ο βασικός στόχος για το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου και ασφαλώς στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών -του διαθέσιμου εισοδήματος, γιατί αυτό μετράει για την κάθε ελληνική οικογένεια-, υλοποιώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Θεωδωρικάκος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.