Quantcast
ΑΣΕΠ: Νέες διευκρινίσεις για τις προσλήψεις - Τι είπε ο πρόεδρος της Αρχής για την έκδοση αποτελεσμάτων - enikonomia.gr
share

ΑΣΕΠ: Νέες διευκρινίσεις για τις προσλήψεις – Τι είπε ο πρόεδρος της Αρχής για την έκδοση αποτελεσμάτων

δημοσιεύτηκε:

Για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας αλλά και για τον ΑΣΕΠ μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αρχής, Θάνος Παπαϊωάννου στον ραδιοφωνικό σταθμό στα ” Παραπολιτικά”.

«Το 90% αυτών των ανθρώπων έχουν μπει στα νοσοκομεία. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσελήφθησαν επί της πανδημίας, έχει παραταθεί η απασχόλησή τους. Νομίζω ότι το να τακτοποιηθεί μια εκκρεμότητα του ότι δεν μπορείς να δουλεύεις επί 2-5 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι μια εξυγίανση αλλά πάντως δεν θα προστεθεί πολύ σημαντικός αριθμός κόσμου σε αυτούς που ήδη δουλεύουν. Οι προκηρύξεις αυτές αποσκοπούν στο να τακτοποιήσουν μια ανωμαλία του συστήματος με την μονιμοποίηση κάποιων συμβασιούχων» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στο χώρο της υγείας.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πετύχει στο ΑΣΕΠ και περιμένουν διορισμό. «Αυτή τη στιγμή από τον προγραμματισμό του 2024 υπάρχουν γύρω στις 5.000 θέσεις εργασίας που πρέπει να πάνε μέσω των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς τις εκκρεμότητες στην υγεία που δεν πάνε μέσω γραπτού διαγωνισμού, πάνε με την μοριοδότηση, μιλάμε γύρω στις 2.000 θέσεις και περιμένω τα αιτήματα για έκδοση προκηρύξεων για άλλες δύο προκηρύξεις κύματα του υπουργείου Υγείας. 7.000 θέσεις είναι προς πλήρωση κάποιες από αυτές θα πάνε σε επιτυχόντες του διαγωνισμού, οι της υγείας θα πάνε με το σύστημα των μοριοδοτήσεων αλλά εκεί δεν υπάρχουν επιτυχόντες που περιμένουν να διοριστούν, υπάρχουν συμβασιούχοι που περιμένουν να μονιμοποιηθούν» απάντησε

 

Για τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ

Επίσης μίλησε για τις διαδικασίες που γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο με το ΑΣΕΠ. « Οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ δεν ταυτίζονται χρονικά με τις διαδικασίες που ξεκινούν από την απόφαση να προσλάβεις κάποιους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει εργασία κάποιος. Από την ώρα υποβολής των αιτήσεων μέχρι την ώρα που βγαίνουν τα οριστικά αποτελέσματα ο μέσος όρος είναι γύρω στους 15 μήνες. Δεν είμαι ικανοποιημένος θα θέλαμε και προσπαθούμε να το ρίξουμε κάτω από το χρόνο » είπε.

« Πριν από την προκήρυξη και μετά από τους διοριστέους υπάρχουν διαδικασίες που δεν εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στις οποίες έχουμε μεγάλη χρονοτριβή. Μέχρι να αποφασίσει ένας φορέας όχι απλώς πόσους θέλει αλλά που τους θέλει, σε ποιες ειδικότητες και με τι προσόντα μπορεί να περάσουν πάνω από 6 μήνες, μπορεί να ένας χρόνος. Μου έχει τύχει υπουργείο να κάνει 2,5 χρόνια να αποφασίσει. Ένα χρόνο από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενάμιση χρόνο από τον πρώτο χρόνο της ΝΔ ένα υπουργείο μελετούσε τι ακριβώς θέλει, που το θέλει, τι ειδικότητες θέλει και κυρίως τι προσόντα θέλει. Μπορεί αν είναι μια ακραία περίπτωση αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση και κυρίως αν πάτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου-ιδιωτικού δικαίου τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα » συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον τομέα υγείας

Τέλος αναφέρθηκε στον τομέα υγείας.

«Η υγεία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, έχει τις λεγόμενες προκηρύξεις με αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας στον καιρό της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ για παράδειγμα σε μια συνηθισμένη προκήρυξη χωρίς αυξημένη μοριοδότηση κάποιας εμπειρίας ελέγχουμε το τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό υποψηφίων από τον αριθμό των θέσεων για να βρούμε αυτούς που θέλουμε, όταν επικαλούνται ειδική εμπειρία επειδή δυστυχώς όλοι οι υποψήφιοι την επικαλούνται ασχέτως αν αληθεύει ή όχι χρειάζεται σχεδόν να φτάσουμε στον πάτο του πίνακα που έχουμε φτιάξει για να βρούμε ανθρώπους με πραγματική ειδική εμπειρία άρα πολλαπλασιάζεται ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Αν δε προσθέσετε σε αυτό ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να παράγει αμέσως την προϋπηρεσία ενός υπαλλήλου μας έρχονται σε χαρτιά, αυτά τα χαρτιά αν έχουν αντιφάσεις με δικές μας διασταυρώσεις πρέπει να τους τα στείλουμε πίσω να τα διορθώσουν και αυτό καθυστερεί τη διαδικασία » είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.