Quantcast
Εξαήμερη εργασία: Την 1η Ιουλίου η πρεμιέρα του μέτρου-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - enikonomia.gr
share

Εξαήμερη εργασία: Την 1η Ιουλίου η πρεμιέρα του μέτρου-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Την Δευτέρα, 1η Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα. Σημειώνεται δε πως η χώρα μας είναι η πρώτη στην ΕΕ σε ώρες εργασίας (41 ώρες εργασίας την εβδομάδα). Παράλληλα επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα αφορά:

  • Τις επιχειρήσεις ή τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών
  • Τις επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, μπορούν να εργαστούν εξαήμερο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

-Πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την 6η ημέρα

-Δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας

-Aπαγόρευση απασχόλησης με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την 6η ημέρα και απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο τις 8 ώρες

-Προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης

Σημείωση: Αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία τότε θα υπάρχει επιπλέον προσαύξηση 75%

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι  εργαζόμενοι του επισιτισμού και του τουρισμού και απαγορεύεται η εφαρμογή του  σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 βράδυ  έως 6  π.μ και εργάζονται 5ήμερο.

Δεν εξαιρούνται όμως ρητά οι εργαζόμενοι σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Ορισμένες υποχρεώσεις προς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ έχουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εφαρμόσουν το μέτρο αλλά εξαιρούνται από την εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας αλλά μπορούν να λειτουργούν κατά τις ημέρες από τη  Δευτέρα έως και Σάββατο επί 24 ώρες με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών  και απασχολούνται σε αυτές εργαζόμενοι σε πενθήμερη εβδομαδιαία ισχύουν τα εξής:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας για να κάνει  χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας:

  • Θα πρέπει να έχει δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει  στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
  • Θα πρέπει να δηλώνει  κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ποιο πρόβλημα επιλύεται

Με το μέτρο αυτό αναμένεται να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας αλλά και σε αυτές που έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζουν το πενθήμερο σύστημα εργασίας στο προσωπικό τους.

Σημειώνεται δε πως στις επιχειρήσεις αυτές απαγορεύεται το καθεστώς της  6ης ημέρας αλλά υπάρχει και αδυναμία εύρεσης νέου εξειδικευμένου προσωπικού. Για τις περιπτώσεις αυτές  μειώνεται σημαντικά η παραγωγικότητα καθώς δεν μπορεί να γίνει σωστή οργάνωση των εναλλασσόμενων βαρδιών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα  αρκετοί εργαζόμενοι να οδηγούνται στη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Αξιοσημείωτο είναι δε πως  για την απασχόληση την 6η μέρα οι εργαζόμενοι  θα αμείβονται επιπλέον με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία.

Πάντως σύμφωνα με την διάταξη, οι επιχειρήσεις για να κάνουν χρήση της 6ης  μέρας της εβδομάδας  θα πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν  σε αυτή την  κατηγορία.

Διευκρινίζεται πως κατά την πρόσθετη ημέρα η απασχόληση των εργαζομένων  δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταχωρούν τα  στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας του προσωπικού  που θα απασχοληθεί κατά την 6η ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.