Quantcast
Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται "τσουχτερά πρόστιμα" σε 500.000 ιδιοκτήτες - enikonomia.gr
share

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται “τσουχτερά πρόστιμα” σε 500.000 ιδιοκτήτες

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στέλνει τελεσίγραφο σε ιδιοκτήτες 500.000 που έχουν  στην κατοχή τους ανασφάλιστα οχήματα αλλά και σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους ή κυκλοφορούν οχήματα παράνομα χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

«Όσοι έχουν εκκρεμότητες με αδρανή ή ανασφάλιστα οχήματα να τις τακτοποιήσουν πριν ενεργοποιηθεί η νέα νομοθεσία» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. 

Τα πρόστιμα

Με τη δημοσίευση του ψηφισμένου νόμου στο ΦΕΚ, αρχίζουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και η εφαρμογή του αυστηρότερου ποινολογίου για όσους δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με αδρανή ή ανασφάλιστα οχήματα. Επίσης επισημαίνεται πως τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις  διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στα 500 ευρώ είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι «πιαστούν» με ανασφάλιστο όχημα. Αυτό αφορά όσους έχουν στην κατοχή τους  επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης.
  • Στα 250 ευρώ είναι το πρόστιμο για τους παραβάτες που έχουν δίκυκλα οχήματα.
  • Και στα 1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.

Εάν  εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τότε διαγράφονται τα σχετικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Μετά τη διαπίστωση παράβασης, γίνεται νέος   ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου.

Εάν διαπιστωθεί πως ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, τότε αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Παράνομη κυκλοφορία οχήματος

Πιο βαριές είναι οι ποινές για παράνομη κυκλοφορία οχημάτων:

  • Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επιβάλλεται στον πολίτη εάν η χρήση του οχήματος έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί. Αυτό γίνεται επειδή τα τέλη κυκλοφορίας αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.
  • Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους επιβάλλει η ΑΑΔΕ στον πολίτη εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, ή εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία. Σημειώνεται πως ο έλεγχος γίνεται  κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.
  • Το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας .

Παράλληλα επισημαίνεται πως σύμφωνα με τις νέες  νέες ρυθμίζεις, σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.