Περιορισμένος αλλά πραγματικό θωρεί τον κίνδυνο μετάδοσης από την Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ορισμένοι θεωρούν την περίπτωση της Ελλάδας μία “Lehman Brothers” τη σπίθα που θα ανάψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το ευρώ και το σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να είναι ένα σενάριο ,προετοιμασμένο για χρόνια, με ίντριγκες και τις ανησυχίες τονίζει η εφημερίδα.
“Αντικειμενικά, υπάρχει μικρός κίνδυνος μετάδοσης», διαβεβαιώνει ο Patrick Artus, οικονομολόγος στην τράπεζα Natixis .
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες ξεφορτώθηκαν ελληνικά χρεόγραφα που κατείχαν, ιδιαίτερα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2012.
Η πτώχευση της Ελλάδας, επηρεάζει κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από το 2010, 260 δισεκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν στην Ελλάδα
Ο φόβος εάν μετατραπεί σε πανικό, θα μπορούσε να κάνει μια ελληνική χρεοκοπία μεταδοτική ασθένεια που θα εξαπλωθεί πέραν της Ευρώπης.
Η πρώτη ζώνη μετάδοσης, είναι οι τράπεζες, πνεύμονας της οικονομίας. Σε περίπτωση πτώχευσης του κράτους, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν € 30 δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους, θα έπεφταν στα…γόνατα.
Ήδη εξασθενημένες από την φυγή κεφαλαίων για αρκετές εβδομάδες, δεν θα μπορούσαν εύκολα να ανακάμψουν”.
Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες έχουν υποκαταστήματα σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρουμανία, η Κύπρος και η Βουλγαρία.
Η πτώχευση της Ελλάδα, θα αποτελεί ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει έναν νέο αδύναμο κρίκο στην ζώνη του ευρώ. . Θα είναι η Πορτογαλία, ; Η Ισπανία, σε πλήρη επανεφεύρεση του επιχειρηματικού της μοντέλου; Η Ιταλία με ?
Για ένα κράτος που ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τιμωρώντας αγορές μπορεί να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση: χρηματοδότηση του ελλείμματος αυξάνει το κόστος της πίστωσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις .