Quantcast
Γ. Μπαλάφας: «Οι πιστωτές μας, μας είπαν ή παίρνετε το πακέτο χρηματοδότησης ή φεύγετε» - enikonomia.gr
share

Γ. Μπαλάφας: «Οι πιστωτές μας, μας είπαν ή παίρνετε το πακέτο χρηματοδότησης ή φεύγετε»

δημοσιεύτηκε:

«Η πρόταση των δανειστών έγινε με τελεσίγραφο. Οι πιστωτές μας, μας είπαν το παιχνίδι τελείωσε, ή παίρνετε το πακέτο χρηματοδότησης ή φεύγετε. Όλο αυτό έγινε με εκβιαστικό τρόπο.  Εάν υπάρξουν καινούργια δεδομένα να τα δούμε», ανέφερε σήμερα  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας στην ραδιοφωνική εκπομπή REAL FM 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. 

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι: «Εάν προκύψει καινούργια συμφωνία από τους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να το συζητήσει. Εμείς έχουμε μόνο ένα τελεσίγραφο και η πρόταση των δανειστών απορρίφθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της χώρας».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Το να ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης όχι στην πρόταση των δανειστών μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται ζήτημα για την Ευρώπη», και διευκρίνισε  ότι: «Δεν πάμε σε καμία περίπτωση στην δραχμή».

«Κάναμε πολλές υποχωρήσεις, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε μνημόνιο. Πρόκειται για αντιευρωπαϊκή στάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που τέθηκε για το δημοψήφισμα γιατί δεν έγινε 15 ή 20 μέρες πιο νωρίς αλλά έγινε τελευταία στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι: «Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση συμβιβαστικότητας εντός ευρώ, οι θεσμοί αρχικά είπαν ότι η πρόταση είναι η βάση για συζήτηση, στην συνέχεια κατέθεσαν άλλη πρόταση που την απορρίπτει η πλειοψηφία των ελληνικών δυνάμεων. 

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησε με την πρόταση του κ. Γιούνκερ ο οποίος είχε προτείνει 13% ΦΠΑ στον κλάδο του τουρισμού αντί για 23%. Η αριστερή κυβέρνηση διαφωνεί με το κείμενο των δανειστών διότι εκτιμά ότι τα μέτρα της πρότασης δεν  μπορούν  να εφαρμοστούν στον λαό. Δεν θέλουμε να προδώσουμε τον κόσμο, ούτε να πάμε σε καταστάσεις που δεν θα μας εκφράζουν. Ζητάμε να επικρατήσει η λογική και ο ρεαλισμός».

«Το 90% του ελληνικού λαού ψηφίζει όχι στη πρόταση των δανειστών, είναι υπέρ της λογικής. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει αντιευρωπαϊκό πνεύμα, αντιθέτως ότι θα υπάρξει περισσότερος σεβασμός σε μια λαϊκή ετυμηγορία αλλά και αλληλεγγύη».

«Η διαφορά ανάμεσα στην δική μας πρόταση και αυτή των δανειστών είναι εξής:  «Η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μην μειωθούν οι συντάξεις, μισθοί, να βρεθούν χρήματα από άλλες πηγές, να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Αντιθέτως οι πιστωτές  επιθυμούν να γίνει περεταίρω μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις. Υπάρχουν αρκετές διαφορές και οι δανειστές απορρίπτουν ακόμη και να το συζητήσουν».

Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πενθήμερο που γίνεται capital controls στις τράπεζες επισημαίνοντας ότι: «Θα υπάρξουν δυσκολίες, όμως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι  και να έχουμε υπομονή. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία κατάσταση ή “γονατίζετε ή φεύγετε”. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε καλύτερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.