Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την κατάργηση του μέτρου το 2025 - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την κατάργηση του μέτρου το 2025

δημοσιεύτηκε:

Παρελθόν θα αποτελέσει από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος ενώ κάποιοι άλλοι απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής του όπως:

  • Οι  ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούσαν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν είχαν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Τα πρόσωπα που ασκούσαν  ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσίαζαν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονταν 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοούνταν για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύτηκαν  είτε ατομικά  είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί που είχαν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  • Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Οι επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι είναι οι  χαμένοι

Χαμένοι από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τα ακίνητα τους προς βραχυχρόνια μίσθωση καθώς θα εξακολουθούν  να το πληρώνουν κανονικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, τέλος επιτηδεύματος για κάθε ακίνητο που εκμισθώνουν ξεχωριστά θα πληρώνουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες. Συνεπώς οι  ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που έχουν από 3 και πάνω σπίτια θα πρέπει να δηλώνουν κάθε οίκημα ως φορολογικό υποκατάστημα. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε ένας εξ αυτών  θα επιβαρύνεται με τέλος επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ σε ετήσια βάση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.