Quantcast
Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 42 βαθμούς: Πότε θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης - Τα δύο σενάρια - enikonomia.gr
share

Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 42 βαθμούς: Πότε θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης – Τα δύο σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών από Δευτέρα. Αν και είμαστε αρχές Ιουνίου οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «κόκκινο» ειδικά από την Τετάρτη 12 Ιουνίου και μετά, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο από την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια έρχεται ισχυρός καύσωνας  προερχόμενος από την Αλγερία, την Τυνησία και την Λιβύη. Ο καύσωνας αυτός φαίνεται ότι θα αρχίσει να κορυφώνεται από την Τετάρτη 12 Ιουνίου και στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η  διάρκειά του είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη “ευθυγραμμιστεί” σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο.

Παρακαλώ θερμά, ας προετοιμαστούν οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι γονείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τα μικρά παιδάκια τους και ασφαλώς να προσέξουμε τα ζωάκια μας και ειδικά τα αδέσποτα.

Όλοι οι κρατικοί φορείς να είναι έτοιμοι. Οι Δήμαρχοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες για όλους και γενικώς να είμαστε πανέτοιμοι.

Σαφώς και έχει ξαναέρθει τέτοιος καύσωνας στη χώρα μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πανέτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε.  Ας είμαστε εμείς έτοιμοι για κάτι ισχυρό και ας έρθει και πιο εξασθενημένος. Μακάρι να έρθει πιο εξασθενημένος.  Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες».

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, όλα δείχνουν πολλή ζέστη από βδομάδα, ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στα social media, «πολλά κρίσιμα σημεία ως προς την πρόγνωση δεν έχουν ξεκαθαρίσει και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πληροφορία που μεταφέρουμε προς τον κόσμο.

Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε τον κόσμο στα κάγκελα σχεδόν μια εβδομάδα πριν για κάτι του οποίου η ένταση και η διάρκεια βρίσκονται ακόμη μέσα σε ομίχλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δύο σενάρια: Στο πρώτο το χαμηλό βαρομετρικό φεύγει αρκετά βόρεια από τη γειτονιά μας αφήνοντας πολύ χώρο στη θερμή αέρια μάζα να κατακλύσει τη χώρα μας και να οδηγήσει σε ένα ισχυρό και με διάρκεια κύμα καύσωνα.

Στο δεύτερο το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί πιο κοντά στη γειτονιά μας περιορίζοντας τη θερμή αέρια μάζα αρκετά πιο νότια. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε πιο ήπια ζέστη και με μικρότερη διάρκεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο. Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα. Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 4 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
  • Τις μεσημβρινές ώρες στις βόρειες παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα νότια δυτικοί 5 με 6 και στη βόρεια Ελλάδα νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.