Quantcast
Στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία - enikonomia.gr
share

Στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστούν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Στα ηλεκτρονικά… «μανταλάκια» ετοιμάζεται να «κρεμάσει» το Κράτος τους μεγαλοφειλέτες της Εφορίας και των Ταμείων.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προωθούν ενημερωτικά μηνύματα σε όσους έχουν μεγάλα «ανοίγματα» σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα οποία τους προειδοποιούν πως αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους το επόμενο διάστημα, τα στοιχεία τους θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταρτίσει εδώ και καιρό «μαύρη λίστα» για όσους έχουν «κόκκινα» φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνοι που δεν θα τα ρυθμίσουν θα δουν το όνομά τους να «φιγουράρει» στο διαδίκτυο. Έτσι, μετά το τέλος Ιουλίου, τα ονόματα δεκάδων χιλιάδωνοφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να βγουν στην «φόρα», εφόσον οι οφειλές τους ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και μένουν απλήρωτα για πάνω από ένα χρόνο.

Γιατί ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ βγάζουν στην «σέντρα» τους μεγαλοφειλέτες

Το σκεπτικό της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ, οι οποίοι βγάζουν «στη σέντρα» τους συγκεκριμένους πολίτες, έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να τους ασκήσουν πίεση μήπως και αποπληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οπωσδήποτε συνιστά ένα μέσο πίεσης σε όσους έχουν χρέη, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για εταιρείες, αν και όπως δείχνει η εμπειρία των τελευταίων ετών, το μέτρο δεν έχει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με κοινή απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου δίνεται εντολή προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), να επικαιροποιήσουν τις λίστες με τους οφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, έως την 31η Ιουλίου 2024.

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγάλους οφειλέτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα τους στείλουν ενημερωτικά μηνύματα, με τα οποία να τους προειδοποιούν πως αν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.

Κάθε χρονιά πάντως, η ημερομηνία οριστικοποίησης των εν λόγω καταλόγων είναι η 30ή Ιουνίου και η δημοσιοποίησή τους γίνεται λίγες μέρες αργότερα.Φέτος παρατάθηκε η διαδικασία κατά ένα μήνα, ενώ ο αριθμός των οφειλετών που αφορά, υπολογίζεται σε περίπου 30.000.

Ποιοι οφειλέτες θα μπουν στην λίστα που θα δημοσιοποιηθεί 

Στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την χρονιά θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορίαπου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑπου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τους οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα, στη λίστα θα αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στη λίστα θα καταχωρηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Αυτή την στιγμή τα χρέη προς την Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82,3 δισ. ευρώ, τα χρωστάνε 9.300 ΑΦΜ, με οφειλή έκαστος άνω του 1 εκατ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.