Quantcast
Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε μία θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στο Κολωνάκι -Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - enikonomia.gr
share

Σε τιμή- ρεκόρ πουλήθηκε μία θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στο Κολωνάκι -Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Σε τιμή -ρεκόρ πουλήθηκε μια θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στον Δήμο Αθηναίων.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών εγγράφων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων,  1 θέση πάρκινγκ 11 τ.μ κατασκευής του 2000 στο Κολωνάκι πουλήθηκε στην τιμή των 167.000 ευρώ, όπως έγραφε το συμβόλαιο που έγινε  στις 26 Μαρτίου. Αξιοσημείωτο είναι δε πως πρόσφατα μια θέση στάθμευσης 9,90 τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο Αθηναίων μεταβιβάστηκε έναντι 150.000 ευρώ  αλλά και μια άλλη θέση στάθμευσης 10 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε έναντι 75.000 ευρώ.

Πάντως μια θέση πάρκινγκ των 10 και 11 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά του Λεκανοπεδίου πωλείται κατά μέσο όρο στα 10.000 ευρώ με 15.000 ευρώ το τετραγωνικό. Σημειώνεται δε πως οι τιμές πώλησης των πάρκινγκ φαίνεται πως έχουν εκτοξευθεί κυρίως στις γειτονιές της Αθήνας λόγω  της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Οι αγοραπωλησίες ακίνητων

Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν υποβληθεί 78.702 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακίνητων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, “ΜyΡroperty” .

Από τις συναλλαγές αυτές για 66.011 καταβλήθηκε φόρος 214,44 εκατ. ευρώ, για 10.264 δεν καταβλήθηκε φόρος διότι πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας  που απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης και για 2.346 περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας οι αγορές κέρδισαν φορο- απαλλαγή και πάνω από το αφορολόγητο όριο κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο ο οποίο συνολικά ανήλθε σε 3 εκατ. ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τα  στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων,14.054 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων συνολικής αξίας 1,16 δισ. ευρώ  υπεγράφησαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2024  (Ιανουαρίου- Απριλίου) άλλαξαν χέρια 2.035 ακίνητα. Και μάλιστα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές των ακινήτων που αναγράφονται στα συμβόλαια  διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές των αντικειμενικών αξιών.

Ενδεικτικά αναφέρεται διαμέρισμα στο Κολωνάκι 213 τ.μ. πρώτου ορόφου και κατασκευής του 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ( ή αλλιώς  8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο). Σημειώνεται δε πως η αντικειμενική αξία στη περιοχή αυτή διαμορφώνεται στα 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το ακίνητο αυτό πουλήθηκε σε τιμή διπλάσια της αντικειμενικής αξίας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.