Quantcast
Τουρκία: Πλησιάζει το 75% ο πληθωρισμός - Οι εκτιμήσεις του Bloomberg - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Πλησιάζει το 75% ο πληθωρισμός – Οι εκτιμήσεις του Bloomberg

δημοσιεύτηκε:

Καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το 75% στην Τουρκία, το οικονομικό επιτελείο που διόρισε ο Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του,  ελπίζει ότι πλησιάζει στο σημείο όπου η χώρα θα αφήσει οριστικά πίσω ακόμα μία πληθωριστική κρίση,  αναφέρει το Bloomberg.

Οι αυξήσεις των τιμών είναι καλπάζουσες και οφείλονται στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια πολιτική υπερβολικής δημοσιονομικής χαλαρότητας με κύριο χαρακτηριστικό την χρόνια αστάθεια της τουρκικής λίρας.

Πριν ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, πάντως  ο πληθωρισμός προσέγγισε το 75% τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο ήταν λίγο κάτω από το 70%. Η ένδειξη θα μπορούσε να είναι απογοητευτική.

Η τροχιά των τιμών στην Τουρκία κορυφώθηκε τον Μάιο ακολουθώντας την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα η οποία πραγματοποίησε μια στροφή στις πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας πριν από ένα χρόνο.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν και ο πληθωρισμός θα κινηθεί καθοδικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων μετά από τον κύκλο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που ακολουθεί πια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.