Quantcast
«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται  “λίφτινγκ” στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών που θα διατεθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα Ανακαινίζω -Ενοικιάζω, αυτό δεν έχει τρέξει όπως θα ήταν αναμενόμενο και για αυτό ενδέχεται να ληφθούν υπόψη  και άλλες παράμετροι προκειμένου να γίνει το  πρόγραμμα πιο ελκυστικό. Το ζήτημα είναι να βγουν περισσότερα σπίτια στην αγορά συνολικά συμπλήρωσε.

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες μερικές από τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο πρόγραμμα αφορούν μεταξύ άλλων :

1.Την επιδότηση 

Ενδέχεται να αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης και στις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το πρόγραμμα αυτό καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης και  πως το ανώτατο όριο δαπανών είναι τα 10.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσό της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να  ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ.

2.Την δαπάνη 

Δεν αποκλείεται να αυξηθεί και το ποσό της δαπάνης που θα καλύπτει το κράτος στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τι ισχύει μέχρι τώρα 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα  ισχύουν τα εξής για το πρόγραμμα :

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα, οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές μιας κατοικίας  που πληρούν τις παρακάτω  προϋποθέσεις:

  • Διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία και ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης)
  • Έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Δεν έχουν πάρει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2019 και εφεξής.

Σημειώνεται δε πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πάρουν επιδότηση έως 4.000 ευρώ προκειμένου να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία μετά θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών. Όσοι ενταχθούν  στο πρόγραμμα θα πρέπει  να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός 6 μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα τηρήσουν τους όρους του προγράμματος θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα της επιδότησης που έλαβαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.