Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Διευκρινίσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις στην απονομή τους -Τι είπε για τις συντάξεις με οφειλές έως 30.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Διευκρινίσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις στην απονομή τους -Τι είπε για τις συντάξεις με οφειλές έως 30.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα ενταχθούν μόνο 1.000 ασφαλισμένοι  οφειλέτες από το σύνολο των 300 χιλιάδων  στην νέα ρύθμιση του ΕΦΚΑ για σύνταξη με χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον Φορέα ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του AΝΤ1 ο διοικητής του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

«Δεν είναι μόνο 1.000 ασφαλισμένοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευεργετική νομοθεσία. Είναι αρκετοί παραπάνω», είπε  ο κ.  Βαρβέρης και πρόσθεσε πως  «αυτή τη στιγμή  έχουμε γύρω στις 3.500 χιλιάδες αιτήσεις που εμπίπτουν  στον νόμο  5078 . Υπεγράφη  πριν περίπου 10 ημέρες η ΚΥΑ. Αυτή τη στιγμή  είμαστε σε μια διαδικασία με τις τράπεζες να υλοποιούμε αυτή τη διασύνδεση ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την προϋπόθεση που θέτει ο νόμος  δηλαδή τις τραπεζικές καταθέσεις στο όριο των 12 χιλιάδων ευρώ  και 6 χιλιάδων  ευρώ αντίστοιχα. Είμαστε σχετικά κοντά. Πιστεύω πως μετά τα μέσα του Ιουλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκδώσουμε τέτοιου είδους σύνταξη».

Για τον ΟΓΑ

Επίσης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο το όριο του τραπεζικού λογαριασμού για τους οφειλέτες του ΟΓΑ είναι 6 χιλιάδες ευρώ για να πάρουν σύνταξη αλλά και γιατί υπάρχει  αυτή η διαφοροποίηση του Οργανισμού με τα άλλα ταμεία.

«Όλα πρέπει να εξομοιωθούν. Το αρμόδιο υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά πάντα υπάρχουν δύο όψεις:  Η άλλη όψη λέει  ότι: οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν τώρα σε σύνταξη δεν είναι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ αλλά είναι συνταξιούχοι που ήταν σε προηγούμενα ταμεία.  Αυτοί χρησιμοποίησαν ευεργετικά τα προηγούμενα ταμεία. Δηλαδή ο τέως ΟΓΑ είχε τις μισές ασφαλιστικές εισφορές από ό,τι στα άλλα ταμεία» σημείωσε και πρόσθεσε πως  «αντίστοιχα είναι και με τις οφειλές με το όριο των 30 χιλιάδων ευρώ.  Πριν από 2,5 με 3 χρόνια το όριο αυτό ήταν 14 χιλιάδες ευρώ .Οι 14 χιλιάδες ευρώ έγιναν με έναν προηγούμενο νόμο 20 χιλιάδες ευρώ και οι 20 χιλιάδες  ευρώ έγιναν 30 χιλιάδες ευρώ. Έπρεπε να βάλουμε και κάποιες προϋποθέσεις για αυτό.  Το όριο των 30 χιλιάδων ευρώ σημαίνει πως ένας άνθρωπος δεν έχει πληρώσει εισφορές  περίπου 10 χρόνια».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νόμου 5058  για τις οφειλές των πολιτών  στον ΕΦΚΑ και για τον τρόπο χορήγησης της σύνταξης τους .

«Με τον τελευταίο νόμο 5078 δόθηκε η δυνατότητα σε ασφαλισμένους που είχαν οφειλές στον Οργανισμό πάνω από 20 χιλιάδες έως το όριο των 30 χιλιάδων ευρώ και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ που είχαν οφειλές έως 10 χιλιάδες ευρώ να μπορούν να πάρουν και αυτοί τη σύνταξή τους. Ο νόμος έθεσε κάποιες προϋποθέσεις  για να γίνει αυτό. Αυτές οι προϋποθέσεις ήταν να έχουν 20 χρόνια ασφάλισης, να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους και ο μέσος όρος των τραπεζικών τους καταθέσεων να είναι  μέχρι τις 12χιλιάδες ευρώ» τόνισε.

Απονομή επικουρικών συντάξεων: Πότε θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα

Επίσης ρωτήθηκε πότε θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα αναφορικά  με τις καθυστερήσεις για την απονομή των  επικουρικών συντάξεων. «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Απόλυτη εξομάλυνση με τις επικουρικές συντάξεις θα  υπάρξει σε 25 με 30 μήνες από σήμερα. Eίναι περίπου 2 χρόνια. Σήμερα που μιλάμε γίνεται μια τεράστια επιχείρηση για  να ψηφιοποιήσουμε όλο αυτό το χαρτο-αρχείο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα Ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μπορούμε να έχουμε όλα μας τα λογισμικά. Χρειάζεται χρόνος. Στο μεταξύ δουλεύουμε για αυτό», απάντησε.

«Στα επικουρικά υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί ο ΕΦΚΑ είναι  συνένωση πολλών προβληματικών τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Είχαμε τους φορείς της κύριας ασφάλισης που ήταν κάπως μηχανογραφημένοι. Σήμερα που μιλάμε στον δημόσιο τομέα για τα επικουρικά δεν έχουμε πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι τον ένα μήνα παίρνει κάποιος  την κύρια σύνταξη και τον επόμενο μήνα βγαίνει η επικουρική του. Στον ιδιωτικό τομέα  επειδή ήταν τόσα πολλά τα ταμεία αυτά όλα είχαν διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα.  Πολλά  από αυτά είχαν χαρτο-αρχείο. Άρα γίνεται κάθε φορά μια ολόκληρη επιχείρηση για να εκδοθεί μια επικουρική σύνταξη. Γίνονται προσπάθειες,  ψηφιοποιούμε ,  προχωράμε», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.