Quantcast
FT: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για την πιθανή χρεοκοπία - enikonomia.gr
share

FT: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για την πιθανή χρεοκοπία

δημοσιεύτηκε:

Αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αποτελέσει την πρώτη προηγμένη οικονομία που χρεοκοπεί στα 71 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ αναφέρουν οι Financial Times.

Η χώρα θα βρεθεί επίσης πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη ενώ παράλληλα θα προκαλέσει νέο γύρο οικονομικής αναταραχής στην Ευρώπη.

Οι FT επίσης παρουσιάζουν 10 πράγματα που αξίζει να έχει κανείς κατά νου καθώς το ρολόι μετρά αντίστροφα:

1. Το πιο πρόσφατο μέλος να δεν κατέβαλε δόση προς το ΔΝΤ ήταν η Ζιμπάμπουε και πραγματοποιήθηκε το 2001. Μέχρι τα τέλη Μαίου η χώρα οφείλει προς το ΔΝΤ 112 εκατ. δολ. σε κεφάλαιο και τόκους προς το ΔΝΤ.

2. Η μη καταβολή της δόσης από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον την πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ ενω εάν δεν επιλυθούν γρήγορα τα ζητήματα, μπορεί τελικά η χώρα να χάσει και το δικαίωμα ψήφου ενώ είναι επίσης πολύ πιθανό να την πετάξουν και έξω από το Ταμείο.

3. Η προθεσμία για την πληρωμή είναι το κλείσιμο των εργασιών στην έδρα του ΔΝΤ, ή λίγα λεπτά μετά τις 18:00 ώρα Ουάσινγκτον την Τρίτη (23:00 στο Λονδίνο, και 01:00 την Τετάρτη στην Αθήνα).

4. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Ορισμένοι αναλυτές έχουν παρερμηνεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ για τις μη εξοφλούμενες οφειλές δίνοντας την Αθήνα μέχρι και 30 ημέρες μετά την λήξη τους για να πραγματοποιήσει την πληρωμή του πριν ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο. Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι του Ταμείου λένε οι κατευθύνσεις αυτές απαρχαιωμένες και ότι, αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, θα ενημερώσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Αθήνα.
5. Ναι, μια χαμένη πληρωμή θα αποτελούσε χρεοκοπία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως η μη καταβολ’ή δόσης ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής.

6. Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τη δόση ύψους 1,6 δισ. τότε θα αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη του ΔΝΤ καθώς θα οφείλει 35 δισ. ευρώ.

7. Το ΔΝΤ δεν επαναδιαπραγματεύεται τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής με τα μέλη της.

«Οι καθυστερήσεις πληρωμών δεν εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εδώ και 30 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

8. Υπάρχουν διατάξεις στο καταστατικό του ΔΝΤ, τα άρθρα της συμφωνίας, για τις χώρες μέλη να έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές.

Το άρθρο 5, των άρθρων της συμφωνίας έχει ως εξής:

«Το ταμείο, σχετικά με το αίτημα ενός μέλους, μπορεί να αναβάλει την ημερομηνία της απαλλαγής της υποχρέωσης επαναγοράς, αλλά όχι πέραν της μέγιστης περιόδου 5 ετών, εκτός εάν το ταμείο καθορίζει, με 70% πλειοψηφία του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, ότι ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δικαιολογείται μόνο από το γεγονός πως το μέλος θα οοδηγηθεί σε εξαιρετικές δυσκολίες».
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πως αποτελεί την πρώτη χώρα, μετά τη Γουιάνα και τη Νικαράγουα, στην οποία δόθηκε περιορισμένη παράταση χρόνου για να πληρώσει ό, τι οφείλει. Η δεύτερη προϋπόθεση, από τα οποία το 70 τοις εκατό των μελών θα πρέπει να εγκρίνει ένα ελληνικό αίτημα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ…

9. Από την άλλη, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί ασαφής κανόνες για την Ελλάδα. Το 1,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας «ομαδοποίηση» οφειλών της χώρας προς το ΔΝΤ. Τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο από το ΔΝΤ αφορά στη Ζάμπια στη δεκαετία του 1980.

10. Αυτή η ομαδοποίηση των οφειλών έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΝΤ καθώς μερικοί από αυτούς εκτιμούν πως έχει δοθεί ειδική θεραπεία στην Ελλάδα επιτρέποντάς της να έχει μεγαλύτερα χρέη από εκείνα που επιτρέπονταν να έχει.

Το ταμείο εργάζεται σκληρά για να κρατήσει ψύχραιμα τα μέλη, όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Αλλωστε η ειδική μεταχείριση της Ελλάδας μπορεί να ωθήσει την «έκρηξη» αναδυόμενων οικονομιών ενώ παράλληλα θα μπορούσε να εποτελέσει ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.