Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πόσες έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόστιμα και τις εκπρόθεσμες δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πόσες έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόστιμα και τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Ένας στους έξι φορολογούμενους υπέβαλε από τις 25 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου τη φορολογική του δήλωση για το φορολογικό έτος 2023  στο taxisnet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το παραπάνω διάστημα υποβλήθηκαν παραπάνω από 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από τα 5,5 εκατομμύρια που είναι ο συνολικός αριθμός  που πρέπει να υποβληθεί. Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 15%.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μέχρι τις 30 Μαΐου, από 1.080.363 εκκαθαρισμένα Ε1, οι μισές δηλώσεις βγαίνουν μηδενικές, 1 στις 5 πιστωτικές (21,9%) και

παίρνουν  κατά μέσο όρο σχεδόν  315 ευρώ επιστροφή φόρου, ενώ 1 στις 4 χρεωστικές (ποσοστό 26,7%) και καλούνται να πληρώσουν περί τα 1.030 ευρώ «κατά κεφαλήν» πρόσθετο φόρο.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των  φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2023 εκπνέει στις 26 Ιουλίου. Σημειώνεται δε πως το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υποβληθεί 2,15 εκατ.  φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2022  είχαν αγγίξει τα 2 εκατ. στο τέλος Μαΐου.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο η προθεσμία αυτή (26 Ιουλίου) δεν ισχύει για 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Σημειώνεται δε πως οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι  την αρχική φορολογική δήλωση Ε1 μέχρι  την 1η Ιουλίου και εάν  δεν το κάνουν, τότε από στις  2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα για αυτούς την φορολογική τους δήλωση. Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τις 2 Ιουλίου και μετά οι 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνον τροποποιητική δήλωση προκειμένου  να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπήρχαν στην προσυμπληρωμένη δήλωση ενώ όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται δε πως οι πολίτες που υποβάλλουν την «αρχική δήλωση» Ε1 μετά τις 26 Ιουλίου θα πληρώσουν πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Ενώ όσοι υποβάλουν «τροποποιητική» δήλωση και μετά τις 26 Ιουλίου δεν θα καταβάλλουν πρόστιμο με την προϋπόθεση ότι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο άνω των 100 ευρώ, εν σχέση με όσα έδειξε το εκκαθαριστικό της αρχικής δήλωσης που υπεβλήθη αυτομάτως στις 2 Ιουλίου.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης (μετά τις 27 Ιουλίου αν δε δοθεί παράταση ) ή και εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης (μετά τις 27 Ιουλίου και εφόσον προκύπτει επιπλέον φόρος που ξεπερνά τα 100 ευρώ από την αρχική)  τότε το πρόστιμο θα διαμορφώνεται μεταξύ 100 ευρώ και 500 ευρώ και το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται 0,73% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει χρονική διορία για την τροποποιητική για τους  φορολογούμενους που ανήκουν στο 1,3 εκ. των προσυμπληρωμένων αρκεί να μην προκύπτει φόρος παραπάνω από 100 ευρώ συγκριτικά με την αρχική δήλωση. Ενώ για τους  υπόλοιπους υπόχρεους, η διορία υποβολής είναι μέχρι τις 26 Ιουλίου και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Τα ποσά των προστίμων που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες εάν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα  είναι τα εξής:

  • Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων θα είναι 100 ευρώ
  • για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία θα είναι  250 ευρώ
  • Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία θα είναι 500 ευρώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.