Quantcast
Καφές: Άνοιξε παράθυρο ο Μητσοτάκης για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Καφές: Άνοιξε παράθυρο ο Μητσοτάκης για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται να παραταθεί και μετά τις 30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, όπως αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά” .

«Προφανώς θα λάβουμε υπόψιν μας ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση  δημοσιογράφου στο εάν θα παραταθεί και μετά τις  30 Ιουνίου 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ.

«Άρα υπάρχει ήδη μια επιβάρυνση στον καφέ που δεν εξαρτάται προφανώς από την πατρίδα μας. Αλλά αυτό εξαρτάται από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης του καφέ ως  ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Θα το λάβουμε αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν και νομίζω ότι θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Αλλά θέλω να θυμίσω και κάτι γιατί γίνεται μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ. Όταν όμως μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ δεν είδαμε καμία φοβερή μείωση στις τιμές. Αλλά είναι βέβαιον ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ» συμπλήρωσε.

 

 

Καφές: Ο ΦΠΑ και οι τιμές του

Υπενθυμίζεται πως ο  καφές υπάγεται τώρα στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Ωστόσο εάν δεν παραταθεί το μέτρο αυτό και μετά τις 30 Ιουνίου τότε ο ΦΠΑ ενδέχεται να επιστρέψει  στο 24%. Σημειώνεται δε πως για το θέμα του καφέ μίλησε πρόσφατα στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.Όπως  είχε πει «μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις και στο κακάο και στον καφέ». Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή του καφέ αναμένεται να αυξηθεί έως και  έως 20%.Αναλυτικά:

  •  Φρέντο εσπρέσο (take away): Η τιμή του σήμερα είναι στα 2 ευρώ με2,20 ευρώ ωστόσο με την νέα αύξηση αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 2,40 ευρώ με 2,60 ευρώ.
  • Φρέντο καπουτσίνο (take away):  Σήμερα πωλείται από 2,20 ευρώ μέχρι και 2,40 ευρώ με την νέα αύξηση η τιμή του φαίνεται πως θα φτάσει στα  2,60 ευρώ με 2,90 ευρώ.

Εναλλακτική λύση στην αύξηση της τιμής του παραδοσιακού καφέ, είναι ο συνθετικός καφές, φτιαγμένος από μείγμα:

  •  Ρεβιθιών (0,84 ευρώ / 100 γραμμαρίων)
  • Κριθάρι (0,65 ευρώ / 100 γραμμαρίων)
  • Στιγμιαίος από κριθάρι και σίκαλη: 2,70 ευρώ /100 γραμμαρίων
  • Συνθετικός καφές υπάρχει επίσης από μείγματα αρακά και χουρμάδων.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.