Quantcast
Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε ενίσχυση μέχρι 10.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Αυτά είναι τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για να πάρετε ενίσχυση μέχρι 10.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος” Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις” στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν ενισχύσεις έως και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους. Φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα  μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι να φτάσει ο αριθμός των αιτήσεων τις  9.700, κάτι που αποτελεί και ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται δε πως ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται στα 105,6 εκατ. ευρώ  και αυτό απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή μικρές, πολύ μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Σημειώνεται δε πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος επιδοτούνται μεταξύ άλλων για τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, τις έξυπνες συσκευές μέτρησης ενέργειας και λοιπές που σχετίζονται με εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για τις υπηρεσίες (όπως τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση του νέου εξοπλισμού και τον ενεργειακό έλεγχο).

Μερικά άλλα σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι 

1.Οι δικαιούχοι 

Τα κριτήρια για να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

  • Οι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους: Ο ετήσιος  κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών δεν  θα πρέπει να ξεπερνά  τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν  πρέπει να υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
  • Η κατηγορία των ΜμΕ:

α. Ως μικρή επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

β. Ως πολύ μικρή επιχείρησ  είναι εκείνη που  απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών  ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν  ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

2. Τα ποσά των ενισχύσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η επιδότηση βασίζεται στην ένταση της ενίσχυσης και το μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ανά μέγεθος επιχείρησης:

Α. Για τις μικρές επιχειρήσεις

  • Στα 10.000 ευρώ είναι η μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ).
  • Στα 20.000 ευρώ είναι ο μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ)
  • Στο 50% είναι η ένταση ενίσχυσης.

Β. Για τις μεσαίες ή τις μεγάλες επιχειρήσεις

  • Στα 10.000 ευρώ είναι η μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ).
  • Στα 25.000 ευρώ είναι ο μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ)
  • Στο 40% είναι η ένταση ενίσχυσης

Σημείωση:

  • Στο ποσό των 400 ευρώ ανέρχονται κατά μέγιστο οι επί μέρους δαπάνες για τις υπηρεσίες έκδοσης του κάθε ΠΕΑ.
  • Στο 25% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών ανέρχονται κατά μέγιστο οι δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες.
  • Θα πρέπει να προσκομιστεί το 1ο ΠΕΑ πριν την έναρξη της υλοποίησης και το 2ο ΠΕΑ αμέσως μετά την υλοποίηση (ή οι αντίστοιχοι ενεργειακοί έλεγχοι εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών), ώστε να τεκμηριώνεται η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 τουλάχιστον κατά 30,00% και να καταβληθεί η ενίσχυση. Για την ίδια εγκατάσταση στην οποία αναφέρεται το ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος), δεν λαμβάνει χώρα άλλη χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας για πρόγραμμα που αφορά στη Δράση 16874 «Εξοικονομώ επιχειρώντας».
  • Οι δαπάνες που ενισχύονται στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή.

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.