Quantcast
Νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών: Τι διευκρίνισαν Θεοχάρης και Τσάπαλος - enikonomia.gr
share

Νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών: Τι διευκρίνισαν Θεοχάρης και Τσάπαλος

δημοσιεύτηκε:

Στη νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σύμφωνα με την οποία παγώνει για 1 χρόνο το επιτόκιο στη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία αναφέρθηκε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Όπως είπε την άλλη εβδομάδα θα έρθει η τροπολογία για τα επιτόκια και η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία. «Πρακτικά δεν έχει κάτι να κάνει κάποιος. Τα επιτόκια αυτά ορίζονται με τη νομοθετική διαδικασία, οπότε θα φέρουμε το συντομότερο και μέσα στην επόμενη εβδομάδα την τροπολογία. Μόλις δηλαδή ετοιμαστεί και μόλις βρούμε το νομοσχέδιο και κάνουμε τις συνεννοήσεις με τη Βουλή ώστε να μπει η τροπολογία αυτή στο τρέχον νομοσχέδιο και με αυτή τη διαδικασία θα αλλάξουμε τα επιτόκια των ρυθμίσεων και γι’ αυτούς που αυτές τις μέρες ρύθμισαν με το αυξημένο επιτόκιο διότι αυτό ξεκίνησε τώρα, πριν από λίγες μέρες και βέβαια από εδώ και μπρος» σημείωσε με έμφαση.

Επίσης ρωτήθηκε για το εάν θα έχει η τροπολογία αυτή μια αναδρομικότητα γι’ αυτούς που ενδεχομένως έχουν πληρώσει, έχουν καταβάλει δόσεις.

«Ναι, η τροπολογία θα έχει αναδρομικότητα για αυτές τις τελευταίες ημέρες, λίγες νομίζω από αρχές του μήνα που ενεργοποιήθηκε, διότι ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Απριλίου το επιτόκιο βάσης-το επιτόκιο πάνω στο οποίο υπολογίζονται οι ρυθμίσεις με τις όποιες προσαυξήσεις μπαίνουν και συνεπώς από αυτή την αλλαγή μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, από εκεί και πέρα θα παραμείνει το ίδιο επιτόκιο για τις αρχές Μαΐου» είπε.

Όσον αφορά τώρα το αν κάποιος έχει καταβάλει μια δόση και αν θα του επιστραφεί η διαφορά ή όχι, ο Υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε «σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά δεν μπορεί να είναι και πάρα πολύ μεγάλη (αν έχεις μεγάλη δόση) γιατί συνήθως οι δόσεις έχουν το μεγαλύτερο μέρος τους, το κεφάλαιο. Ένα μικρότερο κομμάτι είναι ο τόκος και μικρότερο κομμάτι από τον τόκο θα είναι η διαφορά. Δεν είναι όμως, όποιος πλήρωσε, πλήρωσε. Αυτά τα χρήματα πιστώνονται στις επόμενες δόσεις. Είναι διαδικασία. Έτσι και αλλιώς κάποιος που είναι ρυθμισμένος κάθε μήνα πληρώνει κάποια δόση. Η διαφορά λοιπόν, αυτή θα πιστωθεί».

 

Τι είπε ο Τσάπαλος

Για την τροπολογία αυτή μίλησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις”.

«Ουσιαστικά αυτό το οποίο ανακοινώσαμε διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, είναι ότι ουσιαστικά επεκτείνεται το επιτόκιο 4,34% για 12 δόσεις και το 5, 84% από 24 έως 48 δόσεις έως και την 31η Μαρτίου του 2025. Αυτό το κάναμε γιατί τον προηγούμενο μήνα αυτά τα επιτόκια αναφέρθηκαν στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν στο 8% για 1 μήνα. Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα έχει αναδρομικότητα από 1η Απριλίου του 2024, θα πιάσουμε και εκείνους τους 44.000 περίπου οφειλέτες που μπήκαν σε ρύθμιση μέσα στον Απρίλιο με το υψηλό επιτόκιο » τόνισε ο κ.  Τσάπαλος. Στη συνέχεια το 8% θα το κάνουμε 4%, οπότε μην αγωνιούν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, συμπλήρωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.