Quantcast
Ανασφάλιστα οχήματα: Διευκρινίσεις Τσάπαλου για το νέο σύστημα αυτόματου εντοπισμού-Τι ισχύει για τα πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Ανασφάλιστα οχήματα: Διευκρινίσεις Τσάπαλου για το νέο σύστημα αυτόματου εντοπισμού-Τι ισχύει για τα πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

 

Στο νέο σύστημα ελέγχων για τα ανασφάλιστα οχήματα αναφέρθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος  μιλώντας στο MEGA.

«Το κράτος έχει την πληροφορία … τη διαθέτει, έχει τα μητρώα στο υπουργείο Μεταφορών και στην ΑΑΔΕ και ούτω καθ’ εξής  προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι  έχουν ανασφάλιστα οχήματα και ποιοι όχι. Απλά μέχρι πρότινος αυτή η πληροφορία δεν συνδυαζόταν μεταξύ της. Το κράτος δεν επικοινωνούσε με τον εαυτό του, δεν γινόντουσαν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με αποτέλεσμα να εμπιστευόμαστε έναν τυχαίο έλεγχο της τροχαίας για να ανακαλύψουμε ποιος έχει ανασφάλιστο όχημα και ποιος όχι » σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Και συνέχισε λέγοντας πως « μέσα σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουμε τώρα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης θα αποκαλυφθούν όλα τα ανασφάλιστα οχήματα … 500 χιλιάδες στον αριθμό υπολογίζουμε. Και θα έχουμε σαν εργαλεία και κάποιους ελέγχους της ΑΑΔΕ : χρήση καμερών στις εθνικούς οδούς  για να βλέπουμε τις πινακίδες και να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους .Ουσιαστικά κάθε 6 μήνες θα κάνουμε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και θα αποκαλύπτονται αυτά τα ανασφάλιστα οχήματα αλλά και αυτά που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ ή δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας ».

Στην ερώτηση εάν το σύστημα αυτό θα ψάχνει τις πινακίδες  των οχημάτων είπε πως « θα χρησιμοποιείται και αυτό το εργαλείο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης .Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους δρόμους. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας. Είναι θέμα το ότι θα βρεις τον μπελά σου εάν εμπλακείς σε ένα τροχαίο με κάποιον που είναι ανασφάλιστος και να τρέχεις στα δικαστήρια για να βρεις το δίκαιο σου. Αυτό δημιουργεί χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια και χάνεις και φορολογικά έσοδα έτσι»

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα ανασφάλιστα οχήματα

Τσουχτερά πρόστιμα θα καλούνται να πληρώσουν οι  παραβάτες με ανασφάλιστα οχήματα  σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών.

Αναλυτικά:

  • Με πρόστιμο 250 ευρώ θα επιβαρύνονται οι κάτοχοι ανασφάλιστου δίκυκλου
  • Στα 500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα  επιβατηγά και για άλλα οχήματα
  • Στα  1.000 ευρώ θα είναι η «καμπάνα» για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Εάν όμως ο παραβάτης  δεν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου, τότε θα πληρώσει  επιπλέον πρόστιμο ύψους 500 ευρώ. Σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων, θα γίνεται αφαίρεση των πινακίδων, του διπλώματος του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Ενώ πιο δύσκολα είναι  τα πράγματα για τον παραβάτη αν υπάρξει πρόκληση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα, καθώς επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Κατά περίπτωση, προβλέπονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις όπως φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

Επισημαίνεται πως η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος, εάν:

  • Πληρώσει το πρόστιμο
  • Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
  • Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.