Quantcast
Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι στόχοι και τα «αγκάθια» – Η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δείπνο - enikonomia.gr
share

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι στόχοι και τα «αγκάθια» – Η πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο δείπνο

δημοσιεύτηκε:

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Άγκυρα σήμερα, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης στην Milliyet: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν – Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης
Το ραντεβού των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στις 15:45 στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα με μια διάθεση θετικής προσέγγισης αλλά με χαμηλές προσδοκίες. Όπως διαμηνύει πάντως, η ελληνική πλευρά αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θελήσει να «δυναμιτίσει» την ατμόσφαιρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν με βάση το γνωστό σχήμα 3+3, όπως στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς επίσης και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στις 17:30 αναμένεται να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας. Το δείπνο μάλιστα αναβαθμίστηκε, καθώς η τουρκική Προεδρία απηύθυνε πρόσκληση και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ακόμη μία κίνηση στην κατεύθυνση της θετικής προσέγγισης μεταξύ της τουρκικής και ελληνική πλευράς.

«Κλειδί» η διατήρηση της νηνεμίας

«Κλειδί» της συνάντησης είναι η διατήρηση της νηνεμίας, αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, στόχος των διευρυμένων συνομιλιών είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, να υπάρξει επισκόπηση της προόδου που έχει υλοποιηθεί, καθώς και να τεθούν επί τάπητος η πρόοδος στους τομείς της συνεργασίας, όπου αυτά έχουν συμφωνηθεί.

 

Θα τεθούν επίσης επί τάπητος οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και εκείνες στη Μέση Ανατολή. Θα συζητήσουν επίσης για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναμένεται να οριστεί και το επόμενο ραντεβού κορυφής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει χώρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν το παρών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

Τα «αγκάθια»

Υπάρχουν όμως και «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών και ένα από αυτά είναι η τελευταία απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας. Επίσης έχουν προηγηθεί και άλλες παραφωνίες, όπως οι εμπρηστικές δηλώσεις των γειτόνων όσων αφορά στην πρόθεση της Αθήνας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο. Η Αθήνα πάντως είναι σαφής. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, προτάσσοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία εθνικών πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει κανείς είναι στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Θετικά βήματα που έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και στην εφαρμογή της χορήγησης της βίζας εξπρές προς τους Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα, λίγες ώρες πριν το τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετρήσιμα αποτελέσματα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Realnews», είναι η τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή και των δύο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα:

Ήδη εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επί του πεδίου, η εμπέδωση θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον εναέριο χώρο.

Διαπιστώνονται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές στο μεταναστευτικό και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».

Η Αθήνα πάντως είναι έτοιμη να απαντήσει και για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, που ανέβασε πολύ ψηλά η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, αν αυτό τεθεί στη συνάντηση. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Την Κυριακή το απόγευμα επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στόχος ήταν ο συντονισμός ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σήμερα στην Άγκυρα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Ρικ, πολύ σημαντικό το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το Κυπριακό.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα, από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να προκύψει κάτι θετικό, ειδικά όσον αφορά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.