Του Τάσου Δασόπουλου
Πενθήμερη ανακωχή κήρυξαν χθες Ελλάδα και δανειστές περιμένοντας και οι δύο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Παρά την μη πληρωμή της δόσης του Ιουνίου ύψους 1,55 δις ευρώ η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ έθεσε χθες ξανά την αναγκαιότητα της πρόσθετη χρηματοδοτικής και αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Το οξύμωρο είναι ότι το θέμα κατατέθηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ταμείου που συνήλθε για να εξετάσει την αίτηση της πεντάμηνης παράστασης που είχε ζητήσει η Ελλάδα. Η αίτηση απορρίφθηκε αλλά σήμερα το ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει την δική του έκθεση που θα κρίνει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο.
Η μόνη ποινή για την Ελλάδα είναι ότι το υπόλοιπο ύψους 15,5 δις ευρώ από το ΔΝΤ παραμένουν «παγωμένα» μέχρι να αποπληρώσει την δόση.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας αναμένεται στο ΔΣ του την Παρασκευή να ακολουθήσει μια συμβιβαστική λύση για τα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα (131 δις ευρώ) τα οποία είχε απειλήσει ότι θα τα καταστήσει ληξιπρόθεσμα λόγω της μη πληρωμής του ΔΝΤ.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμα άμεσα αλλά να πάρει μια τέτοια απόφαση με αναστολή της εκτέλεσης της.
Στάση αναμονής κράτησε χθες και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες στην Φρανκφούρτη δια ζώσης και αποφάσισε να μην νέα αύξηση στην χρηματοδότηση του ELA και παράλληλα να μην γίνει και νέο κούρεμα στην αξία τυν εγγυήσεων που παρέχουν οι τράπεζεα έναντι της παροχής ρευστότητας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ διαμήνυσε και επίσημα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι και το δεύτερο αίτημα παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος έχει απορριφθεί.
Τόνισε επίσης σε ότι αφορά το αίτημα για ένα τρίτο πρόγραμμα με ένα τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 30 -40 δις ευρώ θα συζητηθεί από Δευτέρα έχοντας κατά νου και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων θα παίξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αν το ναι έχει πλειοψηφία τότε είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά αλλά η Κυβέρνηση που προτρέπει σήμερα για αρνητική ψήφο αναμένεται να δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι δε αμφίβολο αν θα καταλήξει σε συμφωνία αν θα καταφέρει να την επιβάλλει.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε αφού ξεκαθάρισε και αυτός η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα μίλησε για νέους νομικούς και τενχικούς κανόνες που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα στο οποίο μάλλον δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ.
Με ένα αποτέλεσμα που πλειοψηφεί το « όχι» τα πράγματα περιπλέκονται αφού πλέον έλληνες και Κυβέρνηση θα είναι ταυτισμένοι.
Στην περίπτωση αυτή θα ξεκινήσουν από πιο δύσκολη φάση αλλά σε κάθε περίπτωση θα θελήσoυν να επιβάλλουν τους όρους του.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr