Quantcast
Καταλύτης για την αξιολόγηση η στάση του Τόμσεν στο Eurogroup - enikonomia.gr
share

Καταλύτης για την αξιολόγηση η στάση του Τόμσεν στο Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Την – σχεδόν απίθανη – υποχώρηση του ΔΝΤ από τις υπερβολικές απαιτήσεις του επί του ελληνικού προγράμματος περιμένουν σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης και πολύ περισσότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας ως εναλλακτικές μια «πολιτική» λύση ή το πλήρες αδιέξοδο σε ότι αφορά την πρώτη αξιολόγηση.

Ο γνωστός από παλιά στην Ελλάδα επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, αναμένεται να αναπτύξει για άλλη μια φορά τα σημεία στα οποία το ΔΝΤ έχει απόσταση από τους ευρωπαίους δανειστές, κοιτώντας όμως προς την πλευρά της ΕΕ και της ΕΚΤ και πολύ λιγότερο προς την Ελλάδα.

Στο δημοσιονομικό κενό την τριετία 2016-2018 ώστε η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ η «αριθμητική» διαφορά ΕΕ και ΔΝΤ είναι 3 δισ. ευρώ. Η ΕΕ ζητεί για την τριετία 5,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ 8,5 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι στο πώς θα επιμεριστεί αυτό το βάρος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι.

Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν στο επίμαχο άρθρο του έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν «γενναία» μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο στο διηνεκές. Συνεπώς το επιπλέον κόστος θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελλάδα.

Το πιο μεγάλο κονδύλι του προϋπολογισμού (φτάνει το 10% του ΑΕΠ σήμερα) αφορά τις συντάξεις και είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι από εκεί θα πρέπει να προέλθει το μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης που θα φέρει πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Πολ Τόμσεν όμως θα ανοίξει και ένα άλλο, εξαιρετικά ακανθώδες, θέμα που Ελλάδα και Ευρωπαίοι θεωρούν ότι πλέον έχει λήξει.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ θα μιλήσει για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτή που έγινε στο τέλος του 2015 δεν είναι επαρκής.

Η ώρα των αποφάσεων

Μετά την τοποθέτηση αυτή θα πρέπει οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν μια «πολιτική λύση» για την Ελλάδα ή να επιμείνουν σε μια λύση με «παρών» το ΔΝΤ, οδηγώντας το ελληνικό πρόγραμμα σε αδιέξοδο.

Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν το Σαββατοκύριακο για επιστροφή των θεσμών και εκκίνηση της αξιολόγησης μέσα στην εβδομάδα.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και παρά την παρελκυστική τακτική που τις τελευταίες ημέρες κρατά το ΔΝΤ», τόνισε ο κ Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για ουσιαστική σύγκλιση και στις εκτιμήσεις μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ προβάλλει τις δικές του θέσεις τις δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015.

«Η εμμονή του ταμείου στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει πλέον διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για πολιτική διαφωνία και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, το πολιτικό και όχι το τεχνοκρατικό, να ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Ιουλίου του 2015.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.