«Η ελληνική κρίση βάζει σε δοκιμασία το γαλλογερμανικό δίδυμο» αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που εστιάζει στη διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα σε Ολάντ και Μέρκελ σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης.
Μέχρι στιγμής, τονίζει ο αρθογραφος η Γαλλία και η Γερμανία μιλούσαν με μία φωνή για το θέμα της ελληνικής διάσωσης, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζονται με σαφώς διαφορετικές απόψεις.
Στο περιθώριο της επίσκεψηςτου στη Λυών, ο Ολαντ δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σαφείς: η συμφωνία είναι αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αναβληθεί, θα πρέπει να έρθει. ” Δεν υπάρχει τρόπος, είπε, να περιμένουμε για την ψήφο των Ελλήνων:
«Μακάρι να μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων. Θα πρέπει να βρεθεί λύση πριν από το δημοψήφισμα, θα έχει μεγαλύτερη αίσθηση μετά τη διαβούλευση. Αν δεν μπορεί να βρεθεί, τότε το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τις συνέπειες που γνωρίζουμε.».
Φανερά ενοχλημένος από την τροπή των γεγονότων, Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε για “τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις» και «βάναυση ρήξη”:
«Νομίζω ότι πρέπει να αναζητούμε πάντοτε τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση, λόγο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ότι όλοι είναι ικανοποιημένοι. Η Γαλλία, που μάχεται, δεν είναι προς το βέτο, δεν είναι σε βιαιοπραγίες.».
Αυτή η αλλαγή στον τόνο από τον Γάλλο Πρόεδρο εξέπληξε στο Βερολίνο.
Αυτή η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο έρχεται σε μια εποχή πολύ υψηλής ενταση. Στη Γαλλία που φοβούνται τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου, πιστεύουν ότι είναι ακόμα δυνατό να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. Εξ ου και οι προσπάθειες να πείσει ο Ολάντ άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από το δημοψήφισμα, ή τουλάχιστον να αποτρέψει την εκστρατεία για ένα «όχι» στα ευρωπαϊκά προσφορές, δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Για την Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Αντιπρόεδρο Καγκελάριος Sigmar Gabriel, μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν λιγότερο επιζήμια για τη Γερμανία. Στο Βερολίνο, η σκληρή γραμμή του CDU θεωρεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεραστεί χωρίς πολύ μεγάλη ζημιά ένα “Grexit”.
Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε αμετάβλητο χθες το βράδυ το ανώτατο όριο της έκτακτης βοήθειας (επείγουσας παροχής ρευστότητας ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αρκετές πηγές αναφέρουν σε πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, χαιρέτισε αμέσως την απόφαση αυτή, και ιδιαίτερα τις “προσπάθειες” , υπό την έννοια του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα, Γιάννης Στουρνάρας.
Η ΕΚΤ φαίνεται να έχει αποφασίσει να διατηρήσει την σανίδα σωτηρίας των τραπεζών της χώρας, χωρίς να βελτιώνεται, αλλά χωρίς να σφίγγει τις προϋποθέσεις, ώστε να μην φαίνεται ότι επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξειες.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr