«Τα ESG μονόδρομος στο Real Estate»- Βιοκλιματικός Σχεδιασμός, Ενεργειακά Πιστοποιητικά, Οικολογικά Υλικά, κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον κι όλα όσα αφορούν τις βιώσιμες επενδύσεις που ήρθαν για να μείνουν, καθώς το Real Estate υποχρεούται να ενσωματώσει την έννοια της αειφορίας στις νέες επενδύσεις», ήταν ο τίτλος του 5ου πάνελ στο 2ο Συνέδριο Real Estate που διοργανώνει ο όμιλος REAL Group.
Γράφει η Δήμητρα Πανανού
Ο Νίκος Γκόνης, PhD Head of ESG Department Prodea Investments αναφέρθηκε στις πράσινες επενδύσεις στα ακίνητα. «Δεν υπάρχει μία λύση για να φτιάξουμε ένα πιστοποιημένο πράσινο κτήριο. Είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών των ακινήτων που συμβάλλουν στον στόχο μας. Αφορούν τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του κτηρίου αλλά και τα υλικά, τη διαχείριση του νερού, την προσβασιμότητα, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.α.», εξήγησε ο κ. Γκόνης. Ενώ, αναφορικά με το πόσο πιο ακριβό μπορεί να είναι ένα πιστοποιημένο κτήριο τόνισε ότι έχει να κάνει πάντα με το μέτρο σύγκρισης. «Αυτό που δίνει ένα πιστοποιημένο κτήριο είναι μια διαφάνεια ως προς τη διαδικασία με την οποία σχεδιάστηκε και χτίστηκε και μία σιγουριά προς έναν τρίτο, είτε είναι μισθωτής είτε αγοραστής, ότι αυτό που θα πάρει έχει ακολουθήσει ορισμένες προδιαγραφές που έχουν ελεγχθεί από έναν ανεξάρτητο φορέα».
Από την πλευρά της η Βασιλεία Κορωνάκη, Τεχνική Διευθύντρια Inventio- Ella Resorts, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των κριτηρίων που θέτει το ESG στην αγορά ακινήτων λέγοντας ότι «το περιβαλλοντικό κομμάτι του ESG αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με το οικοσύστημα γενικότερα. Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αισθητή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οτιδήποτε συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων σίγουρα είναι θετικό. Από την άλλη το ESG απαιτεί κάποιες σημαντικές επενδύσεις και κόστος το οποίο η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμη ώριμη να δεχτεί. Είναι όμως κάτι αναπόφευκτο που θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια. Φαίνεται και από το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα που συμμορφώνονται με το πλαίσιο του ESG. Στα επόμενα χρόνια δε θα είναι βιώσιμες οι επενδύσεις που δε θα συμμορφώνονται με το πλαίσιο του ESG».
Σύμφωνα με την κυρία Κορωνάκη, το αυξημένο κόστος ενός πράσινου κτηρίου θα πρέπει να συγκριθεί με το βέλτιστο κόστος. «Το αυξημένο κόστος κατασκευής αποσβένεται μετά από κάποια χρόνια στους χρήστες και όχι μόνο. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων και φυσικά είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Επομένως, το κόστος αυτό πάντα αντισταθμίζεται».
Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων που ψηφίστηκε από την Ε.Ε. και τι αυτή σημαίνει για την Ελλάδα ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Solum Property Solutions, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «το θέμα του ESG είναι μονόδρομος καθώς η ανθρωπότητα έχει λάβει πολλά «καμπανάκια» από το κλίμα. Η νέα νομοθεσία που εκδόθηκε στη 12 Απριλίου θέτει το πλαίσιο γύρω από το οποίο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε όλα τα κτήρια κάθε κατηγορίας. Οι στόχοι που τίθενται μέσω της Οδηγίας είναι πολλοί φιλόδοξοι. Όλα τα κτήρια θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων από το 2030 και μετά και για τα δημόσια κτήρια από το 2028».
Όπως συμπλήρωσε, «στα κτήρια οφείλεται περίπου το 40% των εκπομπών αερίων και υπάρχει μεγάλο ποσοστό βελτίωσης. Στην Ε.Ε. το 35% των κτηρίων είναι παλαιότερο των 50 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 60% και από το σύνολο των κτηρίων μόνο το 21% θεωρείται ενεργειακά επαρκές στην Ευρώπη, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 15% έως 20%».
Το συνέδριο τέλεσε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Την ενότητα συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Παπακωνσταντίνου.