Ελέγχους στα αποθέματα και στον εφοδιασμό καυσίμων ενόψει και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) προκειμένου να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε κίνηση ή διάθεση για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται δε πως η χώρα μας ανησυχεί για το αν θα συνεχιστεί απρόσκοπτη η ναυσιπλοΐα μέσω του Σουέζ των εμπορευμάτων και πρώτων υλών από Κίνα και Ασία αλλά και των καυσίμων από Ιράν προς Πειραιά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του 2023 τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις άφιξης και παράδοσης εμπορευμάτων στον Πειραιά, μετά τις συστηματικές επιθέσεις των Χούθι.
Τι εξετάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη διεθνής τιμή πετρελαίου στα 82 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent κινείται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φαίνεται πως γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο κάμψης έως και 1 ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Σημειώνεται δε πως στο 2,5% έχει τοποθετηθεί για φέτος ο πήχης της ανάπτυξης. Ο στόχος αυτός όμως φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά και την παράμετρο της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους αναμένεται να εξετάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην περίπτωση που πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.
Για να γίνει αυτό όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το προσεχές διάστημα, αλλά και από ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 (από 1,1% το 2023) και απαιτείται προσοχή.
Eπιλέον ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Δηλαδή εάν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της τον Ιούνιο σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο μπορεί να αναβάλλουν τα σχέδια της Τράπεζας για αργότερα αν ενταθούν εκ νέου οι πληθωριστικές πιέσεις .
Δάνεια: Τι θα γίνει με τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων
Ο ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται να αλλάξει λόγω των παραπάνω εξελίξεων τοn σχεδιασμό του για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων από το πρώτο μνημόνιο ύψους 5,29 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026 και το 2027 .
Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας στο Φόρουμ των Δελφών. Η προπληρωμή των δανείων αυτών θα γίνει με τα 35 δισ. ευρώ και 36 δισ. ευρώ που προέρχονται από το «μαξιλάρι» και ήδη οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν αποστείλει αίτημα στον ESM με το οποίο τον ενημερώνουν για τις νέες κινήσεις.
Υπενθυμίζεται δε πως τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στα 52,9 δισ. ευρώ.Τα δάνεια αυτά έχουν διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και έχουν επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, στοιχείο που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.
Επίσης από το 2024 τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.
Ενώ το 2024 αναμένεται να συρρικνωθεί εκ νέου το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2023 ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη στα 355 δισ. ευρώ από 356 δισ. ευρώ το 2023.