Δεδομένου πως είναι πλέον πιθανή μια ρήξη της Ελλάδας με την ευρωζώνη η Γαλλία αναδεικνύεται ως η μόνη φιλική «φωνή» στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος όπου οι υπόλοιποι εταίροι παίρνουν όλο και πιο σκληρή γραμμή αναφέρει η Wall Street Journal.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γαλλία τις τελευταίες ώρες έχει αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο ώστε η Ελλάδα να μην φύγει από το ευρώ και η ευρωζώνη να μην δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.
Η γαλλική πολιτική ελίτ είναι βαθιά προσηλωμένη στην ιδέα της ευρωζώνης ανέφερε ο οικονομολόγος Σαχίν Βαλέ, βοηθός του Γάλου υπουργού Οικονομίας Ε. Μακρόν, και είναι αντίθετοι με τους ισχυρισμούς κάποιων πως ένα Grexit θα ενισχύσει το ενιαίο νόμισμα.
«Η Γαλλία είναι αντίθετη στην ιδέα του Grexit» ανέφερε ο κ. Βαλέ και «θα αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ιδέας που είχε η Γαλλία για τη νομισματική ένωση».
Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας εξέπληξε την υπόλοιπη ευρωζώνη ανακοινώνοντας το δημοψήφισμα τη στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ κατέβαλε προσπάθειες να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων η Ελλάδα θα κατάφερνε να λάβει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη.
Την Τρίτη, η Γερμανία και άλλοι απέρριψαν νέα πρόταση από την Αθήνα, ενώ η Γαλλία συνέχισε να πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας. Χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες, ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για «βάρβαρη» και αποφρακτική προσέγγιση κάποιων.
«Νομίζω ότι πρέπει ακόμα να αναζητήσουμε μια συμφωνία, να υπάρξει διαπραγμάτευση, να αναζητήσουμε τους λόγους, και κάποιοι πρέπει ακόμη να πειστούν για αυτό», δήλωσε ο κ Ολάντ.
Γάλλοι και Έλληνες αξιωματούχοι λένε οι ιστορικοί δεσμοί εξηγούν εν μέρει τη στενή σχέση μεταξύ των δύο εθνών. Θα επανέλθουμε σχεδόν 200 χρόνια για τον ρόλο της Γαλλίας στην οδήγηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Πελοπόννησο και την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού έθνους.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αφήγηση συνεχίζεται με την ανατροπή της ελληνικής στρατιωτικής χούντας το 1974, όταν η Γαλλία στήριξε την επιστροφή στην Ελλάδα στη δημοκρατία.
Υποστήριξη της Γαλλίας γέννησε το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών να προωθήσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες.