Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Σημειώνουμε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Είναι ένα πολύ λυπηρό αποτέλεσμα για το μέλλον της Ελλάδας. Διότι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα. Τώρα θα περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς. Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση την Τρίτη 7 Ιουλίου».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοινώνει τις σκέψεις των δανειστών σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Οι Βρυξέλλες, η Χάγη και η Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι το “όχι” ήταν τελικά ένα “όχι” στο ευρώ, για πολύ πρακτικούς λόγους:
– γιατί η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναπόφευκτη,
– γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να μειωθούν πολύ ακόμα,
– γιατί οι 18 εταίροι δεν δεσμεύονται από μια απόφαση στο εσωτερικό της Ελλάδας,
– γιατί τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα πια να μην ακολουθήσει τους κανόνες,
– γιατί ο χρόνος τελειώνει καθώς στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ
– και γιατί, οι εταίροι έχουν διαγνώσει ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, από την μέρα που κλείσαν οι τράπεζες.
Κομισιόν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ διαβουλεύεται απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης (με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τον Πρόεδρο του Eurogroup και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη».
Οι εταίροι εκτιμούν ότι αφενός η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιπαραγωγική στάση στις διαπραγματεύσεις, όπως τους τελευταίους πέντε μήνες, αφετέρου όταν θα αναγκαστεί να βρει άλλο, εκτός ευρώ, τρόπο να πραγματοποιεί πληρωμές θα ρίξει το φταίξιμο στις Βρυξέλλες.
Για τους εταίρους οι κανόνες της νομισματικής ένωσης δεν μπορούν να αλλάξουν με ένα δημοψήφισμα και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει, όταν έχει ήδη πάρει 245 δισ. σε δάνεια, ότι δεν θα ακολουθήσει τους κανόνες.
Στα πρακτικά των επομένων ημερών, όταν οι δύο πλευρές βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι, τότε οι εταίροι αναμένουν ένα αίτημα για τρίτο πρόγραμμα με νέο δάνειο και θα ζητήσουν αποστολή κλιμακίων στην Αθήνα για την εξέταση της κατάστασης των τραπεζών.
Ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα απέχει απαραιτήτως από το παλιό και τα μέτρα που θα περιέχει θα πρέπει να βγάζουν νόημα. Εξετάζεται να προκύψει αυτούσιο, ή σε δύο φάσεις (πρώτα μια γέφυρα ως το Σεπτέμβρη και μετά το συνολικό πρόγραμμα ή απευθείας το συνολικό).
Βεβαίως η ένταση και τα πολιτικά πάθη στη Αθήνα δεν βοηθούν. Εκτιμάται δε ότι τράπεζες στο ενδιάμεσο δεν θα ανοίξουν. Η δε στάση των άλλων 18 δημοκρατιών δεν εξαρτάται από την κοινή γνώμη σε μία.
Πηγή: real.gr
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr