Quantcast
Βαρουφάκης: Ο Τσακαλώτος έχει τις ίδιες απόψεις με εμένα - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Ο Τσακαλώτος έχει τις ίδιες απόψεις με εμένα

δημοσιεύτηκε:

Τις κοινές αντιλήψεις, που έχει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Με τον Ευκλείδη, είπε ο Βαρουφάκης, έχουμε κοινή διάγνωση για την κρίση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρούμε ότι τα αίτια της βρίσκονται στην αυτοτοφοδοτούμενη λιτότητα και την ανάδρασή της με το δημόσιο χρέος.
Τόνισε, επίσης, ο Βαρουφάκης, ότι ο Τσακαλώτος είναι φίλος του και συνάδελφος ως καθηγητής Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ήθελε να τον φέρει από την ΑΣΟΕΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «αυτούς τους πέντε μήνες προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι να ανάψουμε ένα μικρό κερί».

 Ο κ. Βαρουφάκης προσδιόρισε σε επτά σημεία το έργο στο υπουργείο, και ειδικότερα στα εξής:

 *Στον αλγοριθμικό έλεγχο από ΣΔΟΕ, ΓΓΔΕ και Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις καταθέσεις. Προανήγγειλε σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή τον Σεπτέμβριο.

 *Στην πρόταση στους θεσμούς για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

 *Στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω του φορολογικού καθεστώτος των start up.

 *Στην αναβάθμιση της ΓΓΠΣ και σε σύστημα πληρωμών.

 *Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον μετασχηματισμό της αρμόδιας γενικής γραμματείας σε αναπτυξιακή τράπεζα.

 *Στον εξορθολογισμό του μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου.

 *Στην ανασύσταση των Σωμάτων Οικονομικών Επιθεωρητών.

 

Τσακαλώτος: Όπλο το “όχι” για βιώσιμη λύση


Ως όπλο για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές χαρακτήρισε πριν από λίγο ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος την αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής

«Το μήνυμα της Κυριακής, αυτό το 61%, θα μείνει στην οικονομική ιστορία, στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και όχι μόνο», ο κ. Τσακαλώτος, κατά την τελετή παραλαβής- παράδοσης στο υπουργείο από τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Αυτός ο λαός», είπε, «παρά την κατάσταση στις τράπεζες, παρά τη μη αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης και των θεσμών και τις πιέσεις στους χώρους δουλειάς, αντιστάθηκε. Η ψήφος αυτή έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι απλοί άνθρωποι είπαν ότι θέλουμε να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση για μια βιώσιμη λύση». 

 Έπλεξε το εγκώμιο και του κ. Βαρουφάκη τονίζοντας ότι ««σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ». Επισήμανε, επίσης, ότι «ελπίζω να είναι δίπλα μου και να μου δίνει συμβουλές. Δεν παίρνω αυτήν τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.