Ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Bild εξέφρασε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Μια χρεοκοπημένη χώρα η οποία υιοθετεί ένα παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στη νομισματική ένωση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Έτινγκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
«Το δημοψήφισμα μπορεί να κινητοποίησε τους πολίτες, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία», επεσήμανε.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε οι συζητήσεις δεν έχουν νόημα, εξήγησε ο Έτινγκερ.
Και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τάσσονται κατά της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είπε “όχι”», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ στη Bild. «Το όχι σημαίνει για εμάς όχι στις διαπραγματεύσεις και το πακέτο βοήθειας», εξήγησε.
Ο Πέτερ Ράμζάουερ (CSU) πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εκλαμβάνεται ως «όχι σε οποιαδήποτε μορφή νέου πακέτου βοήθειας».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κρίστιαν φον Στέτεν ζήτησε «να τερματιστεί το πείραμα με τους έτοιμους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες στην ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προειδοποίησε ότι η ατολμία και η αναποφασιστικότητα των ηγετών των χωρών της ΕΕ αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο για το ευρώ».
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr