Quantcast
Συνέδριο «Real Investment Summit»: Οι νέες τεχνολογίες και η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην εποχή του ΑΙ - enikonomia.gr
share

Συνέδριο «Real Investment Summit»: Οι νέες τεχνολογίες και η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην εποχή του ΑΙ

δημοσιεύτηκε:

«Νέες τεχνολογίες, σύγχρονες δεξιότητες και καινοτομία. Η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις & κράτος στη νέα εποχή του ΑΙ. Ανεβάζοντας ταχύτητες για ψηφιακές λύσεις στην υγεία, και παντού”, ήταν το θέμα της δέκατης και τελευταίας ενότητας στο Συνέδριο Real Investment Summit “Η Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας σε περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων”.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για το Digital Service Act, σχολιάζοντας ότι στόχος την επόμενη μέρα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της τεχνολογίας. «Από εδώ και πέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα όσον αφορά στη διαχείριση των δεδομένων. Να δούμε πως μπορεί να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση. Το σημαντικό είναι πως θα καταργήσουμε όλα εκείνα τα κομμάτια των διαδικασιών που υπήρχαν όταν δεν είχε προχωρήσει ακόμη η διαλειτουργικότητα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. Το 2024 θα τρέξουμε πιο γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας με την ίδρυση ενός νέου νομικού προσώπου. Από τον Οκτώβριο του 2024, όπως τόνισε, με την κοινοτική οδηγία 2.000 φορείς θα πρέπει πλέον να εποπτευθούν. «Κάναμε ένα νέο νομικό πρόσωπο που καλύπτει το κενό. Εποπτεύει, συμβουλεύει, πιστοποιεί τις εταιρείες που κάνουν τους ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα. Αυτές οι εταιρείες θα αναλάβουν να παρακολουθήσουν τα πρότυπα της κυβερνοασφάλειας. Δημιουργούμε υποδομές για όλα αυτά και νέες επιχειρήσεις. Ανοίγουμε προοπτική για τον επιχειρηματικό τομέα και τους νέους επιστήμονες», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Γκικόπουλος, Chief Innovation Officer & Head of Applied Intelligence, Qualco Group, ερωτηθείς σχετικά με το πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην απόδοση των επενδύσεων, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μη μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά. «Με την τεχνητή νοημοσύνη έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τεράστια δεδομένα. Όλες αυτές οι τεχνολογίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για τον άνθρωπο και τις νέες επενδύσεις».

Τον λόγο πήρε και ο Χάρης Αμούργης, Διευθυντής Πωλήσεων Πελατών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα HP Hellas, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μεγέθους εταιρείας. «Η τεχνολογία έχει δώσει πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα από την τεχνολογία μπορούμε να μεγαλώσουμε. Η τεχνολογία δεν είναι απειλή είναι ένα εργαλεία αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε σωστά», ανέφερε.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Executive Director, Public Sector Business Unit, NETCOMPANY-INTRASOFT, σχολίασε το κενό που υπάρχει στον χώρο των δεδομένων. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αποτελέσματα αν υπάρχουν οι σωστές υποδομές δεδομένων», τόνισε. Αναφερόμενος στο κομμάτι της υγείας σημείωσε ότι ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει άλματα σε πολλές διαδικασίες στα νοσοκομεία, που καλύφθηκαν από πλευράς τεχνολογίας, π.χ. στο κομμάτι της περίθαλψης, της οικονομικής διαχείρισης, στην εκκαθάριση των δαπανών υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που εσωκλείει την πρόληψη, δεν έχουν γίνει τα βήματα που πρέπει. «Στο κομμάτι της οργάνωσης των δεδομένων δεν έχουμε δει σημαντικά βήματα», επεσήμανε.

Στον τεράστιο ψηφιακό μετασχηματισμό που υπήρξε συνολικά στον τομέα της ιατρικής και της υγείας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Nico Gariboldi, επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. «Το ψηφιακό κομμάτι υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες μας. Τις καθιστά πιο γρήγορες και πιο ευέλικτες. Στόχος είναι να δώσουμε τα κατάλληλα φάρμακα στον ασθενή το συντομότερο. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι διαδικασίες, από την ανακάλυψη της φαρμακευτικής ουσίας έως και τις κλινικές δοκιμές, επηρεάζονται. Όλα αυτοματοποιούνται, ψηφιοποιούνται και μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο γρήγορα. Ο μετασχηματισμός αυτός μόνο θετικός μπορεί να είναι».

Τον λόγο τέλος πήρε και ο Παύλος Κιτσανέλης, Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Microsoft Hellas, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οργανισμών. «Χρειάζεται όμως να υπάρχει μια στόχευση. Η βεντάλια είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς εμπλουτίζεται. Αν έχω συστήματα παλιά δεν μπορώ να περιμένω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μου δώσει μια μαγική λύση για τα πάντα. Η εκπαίδευση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας», σχολίασε.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της ATHEX Group και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Πλατινένιος χορηγός η ΔΕΗ, χρυσοί χορηγοί Copelouzos, Eurobank, Intrakat, ΙΟΝ, Παπαστράτος, Pfizer, VKC Α.Ε., ασημένιοι χορηγοί Hellas Gold, HP, ΜΕΓΑ (Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής), Motor Oil, Ο.Σ.Υ., χάλκινοι χορηγοί AEGEAN, ΔΕΠΑ , Microsoft, QUALCO Group, ΣΤΑΣΥ. Χορηγοί Athens International Airport, AKL, ΒΙΑΝΕΞ, Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ELPEN, ENTERPRISE GREECE, EOS Capital Partners.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.