Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη. «Το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με βάση το θεσμικό μας πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Ο κεντρικός τραπεζίτης πήρε σαφή απόσταση από τη δήλωση Σόιμπλε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να φύγει προσωρινά από την Ευρωζώνη. «Δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις πολιτικών», είπε, προσθέτοντας: «Γνωρίζω μόνο την εντολή μας, που είναι να εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης».
Όσον αφορά τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για ένα τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Ντράγκι τόνισε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει, συν τω χρόνω, μία ευημερούσα χώρα της Ευρωζώνης.
Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ξανανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες και θα λειτουργήσουν κανονικά, ο Ντράγκι απάντησε: «Θα ήταν καλό να ξανανοίξουν σύντομα. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, πρέπει να αποφύγουμε μία μαζική ανάληψη καταθέσεων, που θα έπληττε όλους τους καταθέτες».
Ο ίδιος δήλωσε, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη Δευτέρα (20 Ιουλίου) τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν, ενώ σημείωσε ότι θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική ότι άφησε την Ελλάδα να πέσει. «Τώρα έχουμε ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες ύψους 130 δις. ευρώ, που μας κάνει τον μεγαλύτερο καταθέτη της. Έπρεπε να προσαρμόσουμε το κούρεμα των ενεχύρων όταν επιδεινώθηκε η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Αλλά, δεν μειώσαμε τον ELA, όπως πίεζαν ορισμένοι, Αυτό θα ήταν ενάντια στην εντολή μας. Λειτουργούμε πάντοτε, με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».
Τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος).