Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Μέχρι αύριο η επιλογή για την ασφαλιστική κατηγορία - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εισφορές - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι αύριο η επιλογή για την ασφαλιστική κατηγορία – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι αύριο, Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 μπορούν οι αυτοαπασχολουμένοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ  www.efka.gov.gr για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2024 και να πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές. Συνεπώς για να εισέλθουν οι παραπάνω στην ιστοσελίδα αυτή, απαιτείται η ταυτοποίησή  τους με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.  Ειδικότερα, κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  •  Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία του πολίτη
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής του πολίτη
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Διευκρινίσεις 

Η κατάταξή των παραπάνω σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και η επιλογή  τους θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024. Ενώ σε  περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται  σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ ως εξής:

1.Για τους ελεύθερος επαγγελματίας – αυτοαπασχολούμενους

Με το νέο ασφαλιστικό αποσυνδέονται οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

2. Για τους νέους ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους 

Στο νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει προβλεφθεί ειδική κατηγορία με χαμηλότερες εισφορές για νέους ασφαλισμένους. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της κατηγορίας που ταιριάζει στις οικονομικές σας δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα:

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν  για την Κύρια Ασφάλιση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνουν  σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης.  Αν δεν έχουν  συμπληρώσει 5 έτη ασφάλισης  τότε μπορούν να επιλέξουν  την ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών.

Πίνακας εισφορών Ειδικής κατηγορίας

Επίσης oι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μια από τις ακόλουθες ασφαλιστικές κατηγορίες που απευθύνονται στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες -και στις δύο περιπτώσεις- περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ  και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους  2 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών (3) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

3. Για τους αγρότες

Στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες της χώρας. Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών με χαμηλότερες εισφορές ως εξής

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης, Υγείας και υπέρ Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).

4.  Για την παράλληλα ασφάλιση

Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά, ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τις ακόλουθες πέντε (5) περιπτώσεις:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2: 
ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3: 
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 4:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.