Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διατάσσει να τεθεί υπό εκκαθάριση ο γιγαντιαίος όμιλος ακινήτων της Κίνας, ο Evergrande διότι δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Όπως μετέδωσε το www.france24.com, ο Evergrande έχει αναφέρει πως έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πως τα προβλήματά του έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το 2022 ένας πιστωτής στο Χονγκ Κονγκ κατέθεσε αίτηση για εκκαθάριση του China Evergrande Group. Ο όμιλος θα άρχιζε τη διαδικασία εκκαθάρισης, ωστόσο η υπόθεση καθυστερούσε, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη επιδίωκαν να υπάρξει μια συμφωνία.
Η δικαστίνα του Ανώτατου Δικαστηρίου Linda Chan ζήτησε τη Δευτέρα η εταιρεία να τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, καθώς δεν υπήρχε πρόοδος από την πλευρά του Evergrande αναφορικά με το βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας. «Θεωρώ πως το δικαστήριο σκόπιμα εκδίδει διάταγμα εκκαθάρισης κατά της εταιρείας και το διατάσσω» είπε η Chan. Επίσης επεσήμανε πως το δικαστήριο στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είχε καταστήσει πολύ σαφές πως αναμένονταν να δει από τον Evergrande ένα σχέδιο βιώσιμο για την αναδιάρθρωσή του, αλλά και πλήρως διατυπωμένο.
Οι μετοχές του Evergrande και οι ανακοινώσεις για την εκκαθάριση του Evergrande
Νωρίτερα οι μετοχές της Evergrande υποχώρησαν 20,87% μόλις γνωστοποιήθηκε η δικαστική απόφαση για τον Όμιλο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως σταματά την διαπραγμάτευσή της στις 10:19 π.μ. Την ίδια στιγμή ανεστάλη και η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Evergrande NEV.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Chan αναμένεται να δώσει το απόγευμα περισσότερες λεπτομέρειες περί εκκαθάρισης του Evergrande και θα χειριστεί το θέμα του διορισμού εκκαθαριστή. Σημειώνεται δε πως ο Evergrande κατάρρευσε για πρώτη φορά το 2021 όταν δεν μπόρεσε να αποπληρώσει το χρέος του και φέτος κήρυξε πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η εξέλιξη του παρακολουθήθηκε στενά διότι υπήρξε πυλώνας της οικονομίας της Κίνας.
Υπενθυμίζεται δε πως ο τομέας κατασκευών και ακινήτων της Κίνας κάποτε αντιπροσώπευε περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της. Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεώρησε πως το χρέος του ομίλου Evergrande σε συνδυασμό με αυτό άλλων εταιρειών ακινήτων ήταν επικίνδυνο τόσο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, όσο και για την πορεία της οικονομίας γενικότερα. Πάντως ο Όμιλος Evergrande υπολόγιζε πως θα έχει χρέη ύψους 328 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το τέλος Ιουνίου.