Quantcast
DW: «Ναι» στην Ελλάδα, «όχι» από 60 Χριστιανοδημοκράτες - enikonomia.gr
share

DW: «Ναι» στην Ελλάδα, «όχι» από 60 Χριστιανοδημοκράτες

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική βουλή με άνετη πλειοψηφία, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, εγκρίνοντας παράλληλα και τη χρηματοδότηση–γέφυρα.

Ας σημειωθεί ότι ότι 65 συντηρητικοί βουλευτές, σχεδόν 15 περισσότεροι από ό,τι αναμένονταν, δεν εγκρίνουν του χειρισμούς της καγκελαρίου έναντι της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα 60 ψήφισαν κατά, ενώ 5 παρών. Συνολικά 241 συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σημειώνουμε ότι από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο για την παράταση του δεύτερου προγράμματος ο αριθμός των «ανταρτών» διπλασιάστηκε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών θεμάτων Γκίντερ Κριχμπάουμ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα δεν πλήττει το κύρος της καγκελαρίου. Κατά την άποψη του συντηρητικού βουλευτή πολλοί βουλευτές απλώς ψήφισαν κατά συνείδηση.

 

«Ζήσαμε δραματικές μέρες»

«Η εναλλακτική απέναντι σε αυτή τη συμφωνία δεν θα ήταν μια συντεταγμένη και απο κοινού συμφωνημένη προσωρινή εξόδός της από το ευρώ, αλλά ένα προβλέψιμο χάος», τόνισε η καγκελάριος, παραδεχόμενη ότι η συμφωνία είναι σκληρή.

«Ζήσαμε δραματικές μέρες, οι οποίες και για μένα ήταν πρωτόγνωρες», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συζήτηση στη ολομέλεια του κοινοβουλίου πριν την ψηφοφορία. «Σκεφτείτε για ένα λεπτό τι θα σήμαινε για τη Γερμανία συνταξιούχοι να στέκονται μπροστά σε κλειστές τράπεζες για να πάρουν 120 ευρώ την εβδομάδα από τα ΑΤΜ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας της Δευτέρας περιλαμβάνει σκληρούς όρους. Η παρούσα κυβέρνηση στην Αθήνα δεν φέρει ευθύνη για την κατάσταση που παρέλαβε», ανέφερε στην ομιλία της η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε μάλιστα ότι «τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας της Δευτέρας είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

Γνωρίζω τις ανησυχίες πολλών αν η Ελλάδα τα καταφέρει. Δεν τις αρνούμαι. Η ευρωζώνη πρέπει να δώσει στην Ελλάδα μια ευκαιρία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει καλά ως χώρα μόνο όταν πηγαίνουν καλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», είπε η Άγκελα Μέρκελ.

 

Γκάμπριελ: «Είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι»

Από την πλευρά του ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισε στην ομιλία του ότι «πριν από 6 μήνες η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση με την οικονομία να ανακάμπτει και την ανεργία να μειώνεται. «Στόχος μας είναι να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για να βγει η χώρα από την κρίση. Τους τελευταίους 6 μήνες ότι είχε δρομολογηθεί ματαιώθηκε», ανέφερε ο γερμανός υπ. Οικονομικών.

Σε αυστηρό τόνο μίλησε και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ανέφερε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η Ελλάδα δεν είχε αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Όμως η Ελλάδα με την επικύρωση των προαπαιτουμένων δείχνει ότι η χώρα αγωνίζεται να μην είναι μόνο παραλήπτης βοήθειας από το εξωτερικό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε το γεγονός αυτό. Είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

Αριστερά: Υπερβολικά σκληροί οι όροι της συμφωνίας

Ο αρχηγός της Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά Γκρέγκορ Γκύζι κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον Β. Σόιμπλε ότι κατάστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα με την εμμονή του σε ένα Grexit.

Είπε επίσης ότι η πολιτική που προωθεί ο υπ. Οικονομικών είναι «αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαίκή», ενώ κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες ότι με το να ασπάζονται τις θέσεις του Σόιμπλε κάνουν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της σταδιοδρομίας τους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κ.Ο. της αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, ο οποίος ψήφισε κατά, τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι υπερβολικά σκληροί. Στόχος, είπε ο γερμανός πολιτικός, είναι να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και να ληφθούν μέτρα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Κατά την άποψή του οι νέες πιστώσεις θα αξιοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή των δανείων και όχι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Άντον Χόφραϊτερ, πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων τόνισε ότι οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν παρών ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην πρόταση Σόιμπλε που προέβλεπε προσωρινό Grexit.

Οι Πράσινοι προτείνουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί και εκείνοι θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.